Çanakkale'de Tarihi Top yol kenarında kaldı

Çanakkale'de Tarihi Top yol kenarında kaldı

Çanakkale Kumkale Köyü’nde 4 yıl önceki kazılarda toprak altından çıkarılan tarihi top sonra Onsekiz Mart Üniversitesi girişine yerleştirilmişti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk Dünyası Değerlerini Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır’ın öncülüğünde  4 yıl önce yapılan kazıda, merkeze bağlı Kumkale beldesinde yapılan kazıda 4 metre derihlikten  Çanakkale Savaşında kullanılan 9 tarihi top gün yüzüne çıkartılmıştı.

Çıkartılan tarihi toplardan biri sergilenmek üzere Çanakkale il merkezine getirilerek Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişindeki  yerleştirilmişti.

Çanakkale Savaşı’nda da kullanılan tarihi topun çıkarıldığı yerden alınarak Çanakkale şehir girişindeki bir yere konulması tepkilere sebep olmuş ve  bu tür eserlerin bulundukları yerlerde sergilenmesi gerektiğini söyleyenlere kulak asılmamıştı. 

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınmadan bu topun Kumkale’den alınarak Çanakkale’ye nakledildiğini iddia eden bazı kesimler yetkililerin bu konuda gerekeni yapmalarını istemişlerdi. 4 yıl önce yapılan bu tepkiler üzerine tarihi topun çıkarıldığı Kumkale’ye götürülmesi için karar alınmıştı.

2015 yılında Onsekiz Mart Üniversitesi( ÇOMÜ) girişinde başlanan kavşak düzenleme çalışmaları sırasında ise bu tarihi top çift şeritli yolun kenarında kaldı. Tarihi topun çıkarıldığı Kumkale’de sergilenmesini isteyen vatandaşlar en kısa sürede çalışmaların yapılmasını istediler. 

Tarihi topun Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişinden alınarak çıkarıldığı Kumkale yerine restorasyon çalışmalarının sürdüğü Anadolu Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu yere götürüleceği iddia ediliyor.

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu konuda olumlu bir cevap verip vermediği bilinemezken, tarihi topun kısa süre içinde buradan alınması bekleniyor.

Haber: canakkaletravel.com

Muhabir: Ayhan ÖNCÜ


Benzer Haberler & Reklamlar