Calceus

Calceus nedir?

Calceus:  Roma döneminde giyilen, kısmen kapalı bir tür sokak ayakkabısı.

Bu ayakkabı Roma vatandaşlığının simgelerinden biriydi.

Sıradan vatandaşların ayakkabısı olarak calceus, ayak bileğinin üzerini kapatacak şekilde ve üst kısmı yumuşak deriden yapılırdı.

Doğal deri renginin dışında başka renklerde olanları da vardı. Kadınların giydiği calceus muliebris genelde beyazdı ve erkek ayakkabısına oranla daha süslüydü.

Calceusıın basit bir türü olan peronun ise toplumsal sınıflara göre ayrılan çeşitli renk ve şekillerde olanlan bulunmaktaydı.

Senatörler ve aristokratlar önceleri kırmızı, daha sonra siyah rengiyle ayrılan, tabandan ayak bileğine ve baldıra kadar giden ve oradan da aşağı kadar sarkan bağcığı ile göze çarpan calceus senatorius veya calceus patriciusu giyerlerdi.

Askerler, işçiler ve köylüler sağlam ve genelde çivili bir tabanı bulunan, sayası şeritlerden kesilmiş olan caliga modelini giyerlerdi.

Daha sonraları bu modelin ismi caligatus olmuştur. Aynca bu dönemde hem tabanı hem sayası deriden yapılma olan carbatina modeli vardı.

Köken olarak bir asker ayakkabısı olan campagus ise geç antik dönemde narinleştirilmiş formuyla çok tercih edilmekteydi.

Bu ayakkabı ayak parmaklarını açıkta bırakmakta ve bir bağcık ile bağlanmaktaydı.

Geç antik dönemde sıradan işçilerin ve halkın giydiği bir ayakkabı da yukarıdan baldıra kadar bağcıklı, sağlam ve Yunan’daki krep ise benzeyen bir sandaletti.
 

2. Calceus: Yunan ve Romalıların kullandıkları bir tür ayakkabı veya bot.
 


Benzer Haberler & Reklamlar