Bursa Hanlar Bölgesi'ndeki düzensiz yapılar kaldırılıyor

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Bursa'da 700 yıllık Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin etrafındaki silüeti bozan yapılar kaldırılıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bursa'da 700 yıldır "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 450 dönümlük Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin tarihi silüeti bozan yapılardan temizlenmeye başlanması bölge esnafı, vatandaşlar ve turistler tarafından memnuniyetle karşılandı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 2014 yılında alınan "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" miras alanı; Orhangazi Külliyesi ve çevresini kapsayan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım (I. Bayezid), Yeşil (I. Mehmed) ve Muradiye (II. Murad) külliyeleri ile tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık Mahallesi olmak üzere 6 bileşenden oluşuyor.

Bu bileşenler içinde yer alan Hanlar Bölgesi, tarih boyunca önemli bir ticaret kenti niteliğindeki Bursa'da perakende ticaretin merkezi olma konumunu koruyor.

Osmanlı'nın ilk çarşılarından olan ve 7 asırlık tarihiyle kentin en hareketli ticaret merkezi konumunda bulunan Bursa'nın Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın öncülüğünde başlatılan projeyle daha güzel görünüme kavuşmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Ulu Cami çevresinde Bursa'nın fethinin ardından peyderpey yapılan 16 han, arasta, bedesten, pazar yerleri ve iç içe geçmiş çarşıları kapsayan Hanlar Bölgesi, yeni ve düzensiz yapılardan arındırılıyor.

AA Sinan Balcıkoca 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar