Bouleuterion

Bouleuterion nedir?

I. Bouleuterion:

1. Antik Yunan'da boule olarak adlandırılan halk meclisinin toplandığı yapı.

Meclis binası.

Kentlerin bir çoğunda ilk kamu yapıları arasında yer almaktadır. Küçük kare ya da yarım daire planlı ve üzeri örtülü, tiyatroya benzer bir yapıdır. Örneğin M.Ö. 500 yıllarında yeniden inşa edildiği bilinen Atina Bouleuterionu 23,8X23,3 metre ölçülerinde kare planlıdır. Bur kenarında 7 metre genişliğinde girişi ve üç kenarı boyunca duvarlara paralel, basamaklıoturma sıraları vardır. Çatısı sütunlarla taşınan yapının kapasitesi 700 kişidir.

Yapımları Hellenistik dönemde artan Bouleuterionlar Roma döneminde ortadan kalkmışlardır. 

2. Antik Yunan'da Senato binası, Şehir Meclisi, Halk Kütüphanesi binası, kareye yakın dökdörtgen planlı kapalı bir yapıdır. 

İçinde tiyatrolardaki gibi bir oturma yeri vardır. 

Her sitede bir meclis binası bulunur. M.Ö. 5. yüzyıldan sonra biliniyor. En ünlüleri Hellenistik Çağ Bouleterion'larıdır. 

II. Bouleuterion: Yunan uygarlığında boule adı verilen danişma meclisinin toplantı salonu.

Arkalk dönemden İtibaren karşılaşılan bir yapı türüdür. Genellikle bü yük bir salon ve çevresindeki yan mekanlardan oluşan boulcutcrionun içi bir tiyatronunki gibi basamaklıdır ve sahne yerine prytane  (başkan) kürsüsü ya da sunak bulunur. Helenistik Dönem'de bouleuterion, bir propylondan geçilerek girilen bir ön avlu ve bunun gerisinde yarım daire yu da 'U' planlı amfi biçimindeki oturma sıralarından oluşur. Roma döneminde siyasal yaşamın değişmesi sonucu bu yapı türüne gereksinim kalmamış, büyük olasılıkla mevcut bouleuterionlar birer odeon gibi kullanılmıştır.

 


Benzer Haberler & Reklamlar