Boncuklu Höyük'te tarım mevcut tezleri zora soktu

Boncuklu Höyük'te tarım mevcut tezleri zora soktu

Küçük ölçekli tarım, sanılanın aksine ilk olarak, Anadolu platosundaki yerli topluluklar tarafından başlatılmış olabilir. Boncuklu Höyük’teki incelemeler mevcut arkeolojik verileri geçersiz kılabilir.

PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America)  dergisinde, Baird, D., Fairbairn, A., Jenkins, E. L., Martin, L., Middleton, C., Pearson, J., … & Russell, N. imzaları ile yayınlanan; Agricultural origins on the Anatolian plateau başlıklı makaleye göre tarımsal faaliyetler daha önce düşünüldüğü gibi göçmen çiftçiler tarafından getirilmedi.

Profesör Douglas Baird ve ekibi, Konya’daki Çatalhöyük’e 9 kilometre mesafedeki Boncuklu Höyük’te, karbonlaşmış tohumlar ve buğday samanlarının fitolitlerini keşfettiler. Ayrıca erken tarım alanlarında görülen ehlilleşmiş ot kalıntıları buldular. Tüm bunlar bölgede ürün yetiştiriciliği yapıldığı anlamına geliyor.

Ek olarak, koyun ve keçi kemiği kolajeninden elde edilen nitrojen izotopları, bu hayvanları gütmek için çok küçük ölçekli deneyler yapıldığına işaret ediyor.

Taş aletlerin incelenmesi ve antik DNA analizleri, daha önce tarımın ortaya çıktığı Bereketli Hilal’den gelen topluluklar yerine, yerli bir popülasyon olduğunu gösteriyor.

Profesör Baird, “Kanıtlarımız, bazı arkeologların göçmen çiftçilerin orta Anadolu’ya tarımı getirdiği görüşüne karşı çıkıyor ve Boncuklu’nun uzun zamandır Anadolu yerlileri tarafından iskan edildiğini gösteriyor. Buradaki Anadolu toplulukları çoğunlukla çok çeşitli hayvan avladı ve bitkiler topladı ancak daha sonra Güney ve Doğu ile yaptıkları takaslar sayesinde tarımı benimsediler.” diyor.

“Daha önce işlenmiş bitkiler kullanmış olmalarına rağmen; buğday, mercimek ve bezelye tam olarak evcilleştirilmemişti ve Boncuklu topluluğunun diyetine az miktarda katkıda bulunmuştu.”

Projenin eş direktörü Andrew Fairbairn, “Beklenmedik şekilde, düşük seviyeli gıda üretimi en az beş asır boyunca devam etti.” diyor.

Fairbairn, “Arkeologlar genellikle bu tür gıda üretim sistemlerini kısa ömürlü ve geçici olarak görürler, ancak araştırmamız uzun süredir ekonominin küçük bir parçası olarak bitki ve sürü hayvanlarının istikrarlı ve kalıcı bir şekilde kullanıldığını öneriyor.”

Kabul gören teori ile uyuşmuyor

Ekip, Boncuklu Höyüğü 2003-2004 yıllarında Profesör Baird’in kazdığı Pınarbaşı mevkiine benzetiyordu. Karaman ilinde, Boncuklu’nun 30 km güneyinde yer alan bu kanıtlar, bu toplulukların tarımın benimsenmesine karşı direndiğini ve verimli bir avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Profesör Baird, “Şaşırtıcı bir şekilde, Pınarbaşı terk edilirken ve halkı arkeolojik kayıtlardan kaybolurken, Boncuklu’da gördüğümüz yaşam tarzının, kısa süre sonraya tarihlenen Çatalhöyük’e doğrudan katkı sağladığına inanıyoruz.” diyor.

“Boncuklu’da tarım, 10.000 yıl önce nispeten küçük bir ekonomik faaliyetti, ancak bunun benimsenmesi, ona bağlı olan belirli topluluklar için hem anlık hem de uzun vadeli sonuçlar doğurmuş olabilir.”

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar