Boğaz hattındaki tarihi camilerin restorasyonları tamamlanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyonu tamamlanan Sarıyer Ali Kethüda Camii'nin açılışını yaptı.

Cuma namazının ardından merhum Nevzat Azak ile merhume Güler Deniz'in cenaze namazlarına katılan Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Ali Kethüda Camii'nin tekrar ibadete açılmış olmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bakan Ersoy, caminin Sarıyer'deki en eski yapılardan biri olduğuna dikkati çekerek, "Bu restorasyon hem Sarıyer'in güzelleşmesi hem de bu caminin ihya edilmesi açısından önemliydi. Bundan önceki restorasyonu yaklaşık 60 yıl önce yapılmıştı. Ciddi bir restorasyondan geçti, aynı zamanda bir güçlendirme de yapıldı." dedi.

- "Boğaz hattındaki tüm camilerin restorasyonlarının tamamlanacak"

Ersoy, restorasyon çalışmalarının Mart 2020'de başladığını ve Boğaz hattındaki tüm camilerin restorasyonlarının tamamlanacağını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Başta Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen kurumlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu dönemde Boğaz hattında birçok camiyi restore ettik, açılışını gerçekleştirdik. İnşallah çok yakın bir zamanda Arnavutköy'de Tevfikiye Camii'ni de açacağız. Boğaz hattındaki tüm camilerin restorasyonunu tamamlayacağız."

Programa eklenecek diğer camilerin de hızlı bir şekilde açılacağını kaydeden Ersoy, hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

Açılış etkinliğine ayrıca, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da katıldı.

- Ali Kethüda Camii hakkında

Ali Kethüda Camii, Sarıyer Yeni Mahalle Caddesi üzerinde 1690'da Sultan II. Mustafa döneminde Sadrazam Kethüdası Ali Efendi tarafından inşa ettirildi.

Sarıyerlilerin Eski Meydan dedikleri konumda yer alan yapı sahile inşa edildi ancak zamanla sahilin doldurulması ve balıkçı barınağı yapılmasıyla sahilden biraz geride kaldı.

Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın kethüdası Maktul Mehmet Ağa tarafından 1720'de tamir ettirilen camiye bir minare eklendi.

AA Fatih Türkyılmaz, Salih Şeref

 


Benzer Haberler & Reklamlar