Beyoğlu'nda bir bina restore edilirken 57 metrekare kaçak alan kullanıldığı anlaşıldı

Beyoğlu, Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi Özoğlu sokaktaki beş katlı tarihi yapının sahibi Zonaro Flim Prodüksiyon A.Ş, binayı restore etmek istedi. Film şirketi, metrekaresi 80 bin TL olan binanın restorasyonu sırasında 57.1 metrekare alanı kaçak olarak kullandı. Mahalleliler bunu fark edince inşaatı, belediyeye şikayet etti. Şikayet üzerine belediye harekete geçti ve inşaatı mühürledi.

İstanbul’da konut fiyatlarının olağanüstü artması sonucunda, ev almak artık bir hayal oldu. Beyoğlu ilçesi de fırlayan emlak fiyatlarından nasibini aldı. Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi, İstanbul’da metrekare fiyatı olarak en pahalı mahallelerinden biri. Ortalama bir metrekarenin fiyatı 80 bin TL olan Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi’nde, Zonaro Flim Prodüksiyon A.Ş, beş katlı tarihi bir yapıyı restore etmek istedi. Ancak şirket, restore etmek istediği binada 57.1 metrekare alanı kaçak kullandı. Kullanılan alan, emlak fiyatlarının metrekare ortalamalarına göre 4 buçuk milyon TL ediyor.

Mahalleli, inşaatta bir aksilik olduğunu fark ettikten sonra Beyoğlu Belediyesi’ne şikayet etti. Şikayetler üzerine Beyoğlu Belediyesi harekete geçti ve bir inceleme başlattı. İncelemede tutulan tutanakta, 57,1 metrekare alanın kaçak olduğu belirtildi. Ayrıca Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü de tadilat halindeki yerin sit alanı olduğunu ifade etti.

Belediyenin yaptığı incelemede, tarihi yapının bodrum kattan itibaren yığma tuğla ve çelik profil malzeme ile yeniden inşa edildiği ve ilave asansör kovası için de yeni bir inşa söz konusu olduğu belirtildi.

Bu yapılaşma için her katta 7,4 metrekare alan, toplamda 37 metrekareye tekabül ettiği söylendi. Ayrıca merdivenin yıkılarak betonarme malzeme ile yeniden inşa edildiği, binanın arka bahçe kotunun 2. bodrum kat seviyesine indirildiği bu değişikliğin ise 20,1 metrekare alana denk olduğu da belirtildi. Böylece toplamda 57,1 metrekare alanın kaçak olduğu Beyoğlu Belediyesi’nin raporunda yer aldı.

Tutanak tutulmasının ardından belediye inşaatı mühürledi. Mahallelilerin iddiasına göre Zonaro Flim Prodüksiyon A.Ş, belediyenin mühürleme kararını tanımadı ve inşaata devam etti.

Mahallede inşaatın devam ettiği fark edilince, belediye yeniden inşaatı mühürledi. Mahalleli, inşaatın üç kapası olduğu ve bir kapısından hala inşaat halindeki binaya girildiğini iddia ediyor.

 halktv.com.tr  


Benzer Haberler & Reklamlar