Batı Sibirya'da 13. yüzyıla ait 6 mezar bulundu

Batı Sibirya'da 13. yüzyıla ait 6 mezar bulundu

Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Arktik Araştırmalar Bilim Merkezi arkeologları Rusya Federasyonu'nun Batı Sibirya bölgesindeki Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'nde daha önce 13. yüzyıla ait mumyalaşmış cesetler buldukları Zelenyi Yar köyü yakınlarındaki arkeolojik kompleksinde altı yeni mezar keşfettiler.

Zelenyi Yar köyü yakınlarındaki orta çağ nekropolüne yapılan arkeoloji çalışmalarında oluşturulan 80 metrekarelik yeni açmada bulunan altı mezardan sadece birisi ilk kez arkeologlar tarafından açılmıştı. Mezarlardan ikisi çok eski zamanlarda, diğerleri yakın  zamanlarda yağmalanmıştı. Mezarlardaki iskeletlerden biri  6-7 yaşlarındaki bir çocuğa diğerleri 40-50 yaşlarındaki erkeklere aitti.

TASS'ın haberine göre; Mezarlarda, bronz halkalar, bakır levhalar, bir bronz bilezik, kuş figürü bulunan bir bıçak sapı ve ilk defa içinde tahta saplı bıçak bulunan ahşap bir bıçak kını bulundu.

Arkeolog Alexander Gusev; "Zelenyi Yar arkeolojik alanı,farklı yıllarda bulunan çok sayıda erkek, kadın ve çocuğun kalıntıları ile tanınıyor. Özellikle çocuk mezarlarında bulgular bilimsel açıdan önemli bilgiler sağlıyor. Çalışmalar, insanların Orta Çağ'da Batı Sibirya'da nasıl yaşadıklarına daha iyi anlamamızı sağlayacak" dedi.

Yapılan açıklamada arkeologlar aynı zamanda Salekhard ve Zelenyi Yar arasında bulunan Nyurymposllor mezarlık alanını inceledilği ve iki nekropolün benzerlikler içerdiğini belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar