Bafra'da Ana Okulu ve Sınıfı Çocukları Arkeolojik Kazı Projesi başladı

Ana Okulu ve Sınıfı Çocukları Arkeolojik Kazı Projesi hakkınd bilgi veren HA- Bİ-DER Genel Başkanı Yaşar Önbaş, Bafra'ya bir de oyun ve oyuncak müzesi açmak istediklerini söyledi.

Başkanlığını emekli öğretmen Yaşar Önbaş, yaptığı Samsun'un Bafra ilçesi merkezli Halkı Bilinçlendirme Derneği (HA-Bİ-DER) Ana Sınıfı ve Ana Okulu öğrencileri için "Ana Okulu ve Sınıfı Çocukları Arkeolojik Kazı Projesi' başlattı.

Proje çerçevesinde çocuklar dernek bahçesindek Arkeolojik Kazı Alanında, ellerindeki kazma ve küreklerle kazı  çalışmaları yaptılar. Küçük öğrenci çocuklar; sembolik kazı alanından çıkan küpler, eski oyuncaklar ve aydınlatma araçlarınıı buldukça büyük sevinç yaşadılar.

HA- Bİ-DER Genel Başkanı Yaşar Önbaş;  ”Bugün Ha-Bi- Der olarak, bir mutlu, bir anlamlı, bir güzel günü daha yaşadık. Ana Okulu, Ana Sınıfı öğrencilerine Arkeolojik Kazı yaptırdık. Videolarda ve resimlerde de kayıtlı olduğu gibi; hazıradığımız bir tepeye gömüler yaptık. Oraklar, tütün iğneleri, testiler, çocukların önceden yapılmış oyuncakları, çamaşır tokmakları gibi bu gömüleri buldular. Hatta tokmakla çamaşır yıkadık. Çamaşır makinasına alışkın insanların; bu çamaşır tokmağını görmeleri, hayretlere mucip oldu. Kazı çok mutluluk verdi. Şunları duyduk: “Geleceğiz, sizlerle görüşüp konuşacağız.“diyenleri gördüm. Bugün, bu anlamıyla; bu mutluluğuyla HA- Bİ-DER yeni bir projesini daha uygulamaya geçirdi, hayata geçirdi ve müzesini bir adımdaha genişletti. "Sanat; Dünyayı Doldurur. Müzik; Dünyayı Güzelleştirir, İnsan Ruhunu Besler. Bilim; Dünyayı Refaha kavuşturur. Yeni İcatlara Ulaştırır, Uzaya Tırmanma Yollarını Açar. Doğrusu budur ve bu Esaslar Bilimlerle sabittir. Ancak tüm bu gelişmelerin temelinde ne vardır… hiç düşündünüz mü… Hiç şüphesiz ki bu Gelişmelerin Odağında BEYİN olduğu çok açıktır. Beynin önemini anlatmak için çırpınmayacağım. Onu yüksek tadirlerinize bırakıyorum. Ancak şunu arz etmek isterim: İnsan beyninin % 80’ ni 0- 6 Yaş yıllarında gelişmektedir. Bu konuşmayı hazrlarken önemli yerlerin altına çizgi koyuyordum, burada şaşırdım hangisinin altına bu çizgiyi koyacaktım. 0-6 Yaşın altına mı, yoksa % 80’ nin altına mı koyacaktım. Ağırlıklarını tartamadım. ( Toplumdan her ikisine de çizgi koyulmalı tepkisi bekliyorum. ) Ben de öyle yaptım. Bu gelişimler Bilimlerle, ‘ Çocuk Gelişim Bilisi, ile sabittir Ve Geri Dönüşümlere Bir Örnek: Çiğdem Gündüz ve dosyası. HA-Bİ-DER; bu Bilimselliğin öneminin farkındalığı ile; 24 Ekim 2003 Yılında bu ‘ Çocuk Gelişim Bilimi’ni Toplumumuza Kazandırmak amaçları ile kurulmuştur. HA-Bİ-DER' in bilimsellikte başarılarını saymakla bitmez. Bu konuda internete bakmanız kafidir" dedi.

Yaşar Önbaş Samsun'un Bafra İlçesine bir oyun ve oyuncak müzesi açmayı planadıklarını belirtti.

Oktay Zerrin - kapsamhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar