Autolykos

Autolykos nedir?

Autolykos:  Autolykos Hermes'in oğludur ve yakalanmadan hırsızlık yapma yeteneğini babasından almıştır.

Antikleia'nın babası, Odysseus'un dedesi.

Odysseia'da şöyle tanıtılır:
Anasının soylu babasıydı Autolykos, hırsızlıkta ve yalan yere yeminde üstüne yoktu. Hermeias tanrının kendisi vermişti bu yetiyi ona, yaktığı kuzu ve oğlak butlarından hoslanmıstı cok, hep yoldaş olurdu ona, bu yüzden isterdi iyiliğini. 
Odyseus'un sütninesi Eurykleia'nın anlattığına göre, Odysseus'a adını koyan dedesiymis. Odysseus büyüyüp de Autolykos'un konağına misafir gidince, dedesi ve amcalarıyla birlikte Pamesos dağında bir yaban domuzu avına katılmış, canavarı vurmuş, ama bir yara almıştı. Yarasını iyileştiren de Autolykos olmuş, sonraları bu yara izi Odysseus'un sütninesi tarafından tanınmasına yol açar.

Başka anlatımlara göre, Autolykos Amyntor'un öküz derisinden yapılmış sağlam tolgasını aşırmış ve Odysseus'a vermişti.  Eurytos'un sürülerini çalmış, Sisyphos'a da aynı şeyi yapmak istemiş, ama başaramamış. Sisyphos davarlarını geri almak için konağına gelince, Autolykos Laertes'e nişanladığı kızı Antikleia'yı önce Sisyphos'la birleştirmiş, bundan da amacı doğacak torununun Sisyphos gibi kurnaz olmasıymış. Bu anlatıma göre, Odysseus Laertes'in değil de, Sisyphos'un oğluymuş. Homeros bu görüşe katılmaz. Başka kaynaklarda Autolykos'un Herakles'e güreş öğrettiği, Argonaut'lar seferine katıldığı ve çaldığı hayvanların postunu boyayıp onları tanınmaz hale getirmesini başardığı anlatılır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar