Atlas

Atlas nedir?

Atlas: Bu tanrı hakkında bildiklerimizin çoğunu Hesiodos'a borçluyuz.

Hesiodos'u yapıtlarının ikisinde de en çok ilgilendiren tanrı soyu, Titan Iapetos ile Okeanos kızı Klymene'nin evlatları olmuştur, Atlas bu dört erkek tanrıların başında gelir.

Menoitios, Prometheus ve Epimetheus gibi, Atlas da olumsuz sıfatarla tanıtılır: Aşırı güçlü, azgın yürekli ve çılgındır.

Zeus ile boy ölçüşmeye kalkışan bu Titanları Hesiodos tuhaf bir duygusallıkla, insanlığın ve özellikle kendi kırsal çevresinin çektiği bütün dert ve acıların kaynağında görür.

Bu yönü Prometheus ve Pandora efsanelerinde göreceğimiz gibi, Atlas'ın da adı çok geçmediği halde, geçtiği yerlerde böyle kötü bir kaderi taşır gösterir Hesiodos.

Gök'ü omuzlarında taşıması ozanın gözünde bir yararlık değil, Zeus'e karşı savaşa katıldığı için baştanrının kendisine reva gördüğü kötü bir kaderdir. 

düzenle Atlas: 

1. Titan İapetos Okeanos kızı Klymene (başka bir kaynağa göre Asia) ile evlenir ve Atlas, Menoitios, Prometheus, Epimentheus diye dört oğlu olur. İki tanrı kuşağı arasında bulunup Olympos'lulara baş kaldıran bu dev yapılı yaratıklara eserlerinde özel bir yer ayıran Hesiodos Theogonia'da  onları şöyle tanımlar:
İapetos aldı Klymene'yi, güzel topuklu Okeanos kızını, girdi onunla gerdeğe ve bir oğlu oldu: Azgın yürekli Atlas tanrı. Çılgınlığı ve aşırı gücü yüzünden Atlas zorlu bir baskı altında kaldı: Dünyanın bittiği bir yerlerde, güzel sesli akşam perilerinin karşısında dimdik durup ayakta tutuyor göğü başı ve yorulmaz kolları üstünde. Akıllı Zeus 'un ona ayırdığı kader bu.

Homeros'a göre, Atlas göğü değil de, "yeri, göğü birbirinden ayıran direkleri" taşır omuzlarında. 

Herodotos Atlas'ın Kuzey Afrika'da bir dağ olduğunu söyler. Bu dağ şöyle meydana gelmiş: Perseus Gorgo'yu öldürdükten sonra, Atlas'a canavarın kafasını göstererek onu bir kayaya çevirmiş.
Atlas'ın çok çocuğu olmuş: Pleione'den Pleiade's ve Hyades kızları, Hesperis'ten Hesperid'ler, yani akşam perileri. Dione ve Kalypso da onun kızları olarak gösterilir. Atlas Herakles efsanesinde de rol oynar.

2.  Atlantis'in yöneticisi. İapetos oğlu Atlas ile hiçbir ilişkisi olmasa gerek.


Benzer Haberler & Reklamlar