Athena Parthenos: Bakire Athena

Athena Parthenos nedir? Tanrıça Athena'nın kayıp heykeli neredeydi?

1- Athena Parthenos (Bakire Athena): Yunan Mitolojisinde, akıl, savaş, el sanatları ve Kentlerin koruyucu Tanrısı  olan Athena'nın bekaret (Pallas) sıfatıyla kullanılan bir ismidir.

2- Athena Parthenos: Atina akropolis’inin en yüksek noktasında tanrıça Athena için Dor düzeninde yapılmış Parthenon olarak adlandırılan tapınağın diğer adıdır. Aslında Parthenon, M.Ö. 5 yüzyılda tapınağın içindeki ünlü Athena Parthenos heykelini barındıran odaya (cella) verilen isimdir ve Parthenos'un evi anlamına gelir. Tapınak, usta heykeltıraş Phidias (Pheidias) tarafından tanrıçanın yeni altın ve fildişi kült heykelini barındırmak ve dünyaya Atina’nın Pers Savaşları’nda güçbirliği yapan Yunan kentlerinin lideri olarak başarısını ilan etmek için inşa edildi. M.Ö 4. yüzyıldan itibaren tüm bina Parthenon adını almıştır.

3 - Athena Parthenos: Phidias tarafından korunması amacıyla Parthenon inşa edilen, altın ve fildişinden imal edilmiş Tanrıça Athena'nın kayıp heykeli. Phidias'ın en önemli eserleri arasında yer alır.

M.Ö. 447 başlayan ve M.Ö. 438'de bitirilen Athena kültüne adanan heykel, binlerce yıl boyunca Atina kentinin sembolü olarak kaldı. Geç Antik Dönem’de Atina'dan çıkarılarak muhtemelen Konstantinopolis’e götürüldü ama sonra ortadan kayboldu ve ne olduğu hiç öğrenilemedi. 

Heykelin ve heykel detaylarının bir kısmı olan 2. yüzyılda "Varvakeion heykelciği" olarak anılan kopyalarından ve  Plutarch ve Pausanias'ın açıklamalarından yararlanılarak orijinal görünümünü hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir.

Athena Parthenos,Pliny'e göre yaklaşık 11.5 metre yüksekliğinde devasa bir heykeldi. Ahşap iskeletin etrafında şekillendirilen gövdesinin parçaları 1140 kilo altın ve fildişinden yapılmıştı. Altın kısımlar, finansal zorunluluk hallerinde gerektiğinde kolayca çıkarılabilirdu.  Ekstra süslemeler için cam, bakır, gümüş ve mücevher kullanılmıştı. . Heykelin şehre yaklaşık 5.000 kabiliyete mal olduğu tahmin ediliyor, bu da Parthenon'un inşaat maliyetlerinden daha pahalı kılan gerçekten büyük bir servetti.


Benzer Haberler & Reklamlar