Asırlık el yazmalarından nadir eserlere Kitaba Vefa Sergisi Tophane-i Âmire'de açıldı

Asırlık el yazmalarından nadir eserlere Kitaba Vefa Sergisi Tophane-i Âmire'de açıldı

Kitaba Vefa: Cilt Sanatı ve Restorasyon Sergisi, farklı dönemlere ait 40 nadir yazma ve basılı eseri cilt sanatı ve kitap restorasyonu ekseninde bir araya getiriyor. Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan sergide, yaklaşık 500 yıllık el yazmalarından Osmanlı dönemine ait eserlere uzanan seçki ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan Kitaba Vefa: Cilt Sanatı ve Restorasyon Sergisinde yer alan eserler, yalnızca taşıdıkları metinlerle değil, kâğıt, mürekkep, yazı, cilt, tezhip ve restorasyon izleriyle de ele alınıyor. Seçki, yazma eserlerin fiziksel özelliklerinin ve korunma süreçlerinin tarihî değerlerinin anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Sergi,13 Eylül’e kadar Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Eksim Holding’in 40. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen sergi, holding bünyesindeki Abdullah Tivnikli İSAR Vakfı’nın kütüphanesinde bulunan ve mücellit Muharrem Kalenci tarafından yürütülen koruma ve restorasyon çalışmaları arasından seçilen eserlerden oluşuyor.

Serginin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla gerçekleştirildi. Açılış programına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı.

500 yıllık yazmalar sergide öne çıkan eserler

“Kitaba Vefa” seçkisinde farklı dönem ve coğrafyalardan gelen yazma eserler bulunuyor. Muhyiddin İbnü’l-Arabi’nin yaklaşık 500 yıllık Fusûsü’l-Hikem nüshası, Şeyh Galib’in el yazması Divanı, Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın Marifetnamesi ve Yazıcıoğlu Muhammed Efendi’nin Muhammediye'si serginin öne çıkan eserleri arasında yer alıyor.

Seçkide ayrıca Seyyid Muhammed Reşid el-Karamani’nin tezhipleriyle süslenen yaklaşık 200 yıllık bir Mushaf-ı Şerif, İbn Haldun’un Mukaddime'si ve taş baskı bir Mushaf da bulunuyor.

Eserlerin bir bölümünde yazının yanı sıra cilt ve tezhip özellikleri de dönemin kitap üretim teknikleri hakkında bilgi veriyor. Restorasyon müdahaleleri ise eserlerin zaman içinde geçirdiği fiziksel değişimleri ve korunmaları için yapılan çalışmaları görünür hale getiriyor.

Kanuni Sultan Süleyman için hazırlanan el yazması

Açılış programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaklaşık 500 yıllık bir el yazması eser de takdim edildi.

Kanuni Sultan Süleyman için hazırlandığı belirtilen eserin, müellifi hayattayken istinsah edildiği ve günümüze ulaşan en eski nüsha olduğu ifade ediliyor. Eserde, Ebû Eyyûb el-Ensârî’den rivayet edilen hadisler yer alıyor.

“Ebû Eyyûb el-Ensârî’nin hadislerinden cihana yayılan güzel kokulu esintiler” adını taşıyan eser, Abdullah Tivnikli İSAR Vakfı bünyesinde mücellit Muharrem Kalenci tarafından restore edildi.

 Cilt sanatı serginin ikinci eksenini oluşturuyor

Serginin odağında yalnızca nadir eserler değil, bu eserlerin fiziksel olarak korunmasını sağlayan **ciltçilik ve restorasyon teknikleri** de bulunuyor.

Kitabın cildi, kâğıdı ve yazısının bir bütün olarak ele alınması, yazma eserlerin yalnızca bilgi taşıyan metinler olmadığını; aynı zamanda üretildikleri dönemin sanat, zanaat ve malzeme teknolojisine ilişkin veriler taşıdığını ortaya koyuyor.

Sergi kapsamında ayrıca restorasyon sürecinin farklı aşamalarına ilişkin çalışmalar da ziyaretçilerin incelemesine sunuluyor. Böylece yıpranmış eserlerin korunması, ciltlerinin onarılması ve fiziksel bütünlüklerinin yeniden sağlanması süreçleri serginin temel konularından biri haline geliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar