Aryballos

Aryballos nedir?

1. Aryballos:  hem palasetra'da hem de evlerde kullanılan merhem ve erkeklerin kullandığı parfüm yağı şişesi.

Miğferli baş biçiminde olan ve miğferli aryballos denilen tipi doğu Yunan etkisi taşır ve M.Ö. 6. yüzyıl başlarına tarihlenir. 

2. Antik çağda kullanılan kaidesiz, küresel gövdeli, dar boyunlu, disk biçiminde, geniş ağızlı, şerit kulplu, küçük koku şişesi, 

3. Aryballos: Küçük, dar boyunlu, yuvarlak ya da damla biçimli şişeye benzeyen Yunan vazosu.

Genellikle esans ve yağ şişesi olarak, daha çok hamamlarda atletler tarafından kullanılırdı. Aryballos MÖ 9. yüzyılda Geometrik üslupta yapılmış damla biçimli şarap şişelerinden kaynaklanır. MÖ 8. yüzyılda Erken Proto-Korinth Dönemde asıl biçimini bulmuştur. Ele geçen örneklerden aryballosların MÖ 8.-7. yüzyıllar arasındaki evrimini izlemek mümkündür. Önceleri yuvarlak olan bu kaplar ovale, sonradan da sivri uçlu, üst bölümü hantal olan bir biçime dönüşmüş, en sonunda gene yuvarlaklaşmıştır. Korinth tipinin disk gibi, neredeyse kabın çevresi genişliğinde bir ağzı ve küçük bir kulpu vardır. Daha sonraki aryballosların ağızları çan biçiminde olup dipleri yassıdır. Taban bölümünde hafif bir çıkıntı yapan ikişer kulpu bulunur. Yüksekliği 2,5X20 cm arasında değişen örnekleri ele geçen bu şişelerin insan, hayvan ve mitolojik yaratık biçiminde olanları da yapılmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar