Arkeoloji dostu Japon Prens Kırşehir'de anılacak

Arkeoloji dostu Japon Prens Kırşehir'de anılacak

Kalehöyük kazılarına destek veren Japon Prens Mikasa için Kırşehir'de, her yıl anma töreni düzenlenecek

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Çağırkan Kalehöyük'te arkeolojik kazı çalışmalarının başlamasına maddi ve manevi destekte bulunan Prens Takahito Mikasa için her yıl anma töreni yapılacak.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, 1986 yılında Kaman Kalehöyük'te kazı çalışmalarının başlatılmasına katkı sağlayan Türk dostu Japon Prensi Mikasa için her yıl anma töreni düzenleyeceklerini ifade etti.

Japonya sınırları dışındaki en büyük Japon Bahçesi’nin Kırşehir'in Kaman ilçesinde oluşturulmasında büyük emeği olan Japon Prensi Mikasa'nın her yıl vefatının yıl dönümü olan 27 Ekim'de anılacağını aktaran Arslan, şunları kaydetti:

"Kaman Çağırkan Kalehöyük'te Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve Kazı Alanı Başkanı olan Sachihiro Omura tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının başlamasına maddi ve manevi desteklerde bulunan Japon Prensi Mikasa, 120 yıl önce Ertuğrul Firkateyni'nin hazin hikayesiyle başlayan Türk Japon dostluğunun Kaman Kalehöyük’te kök salmasına vesile olmuştur. Prens Mikasa’nın anısını yaşatmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün de uygun görüşü alınarak Kaman'da bulunan Japon Bahçesi'nde her yıl vefat yıl dönümünde anma töreni düzenlenmesi kararlaştırıldı."

Japonya-Türkiye Cemiyeti'nin Onursal Başkanı da olan Prens Mikasa, 27 Ekim 2016'da geçirdiği kalp krizi sonucu 100 yaşında yaşamını yitirmişti.

Prens Mikasa kimdi?

Prens Takahito Mikasa ( 三笠宮崇仁親王 Mikasa-no-miya Takahito Shinnō; 2 Aralık 1915 – 27 Ekim 2016),

Japonya prensi. Japonya İmparatoru Taişo ile İmparatoriçe Teimei'nin dördüncü ve en küçük çocukları olup İmparator Shōwa'nın kardeşi ve İmparator Akihito'nun amcası idi. 2004 yılında yengesi Kikuko'nun ölümünden sonra Japonya İmparatorluk Ailesi'nin en yaşlı üyesi haline geldi. II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu'nda genç bir süvari subayı olarak görev yapmış olup savaştan sonra Ortadoğu çalışmaları ve Sami dillerinde akademisyen ve yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev almıştır.

Prens Mikasa pnömoni nedeniyle kaldırıldığı St. Luke's Uluslararası Hastanesi'nde 27 Ekim 2016 tarihinde 100 yaşında hayatını kaybetti.

Serkan Güner- AA


Benzer Haberler & Reklamlar