Arkeologlar önce mezar bulduk sandılar, sonra ne olduğunu anlayamadılar!

Arkeologlar önce mezar bulduk sandılar, sonra ne olduğunu anlayamadılar!

İtalya'nın , Udine kenti yakınlarındaki Torreano kasabasında fiber optik kurulumu için yapılan kazılar sırasında ilginç bir arkeolojik kalıntı ortaya çıktı. Arkeologlar önce antik bir mezar bulduklarını sandılar ancak yapının mezar olmadığını anladılar. Şimdi gizemli oluşumun ne olabileceği üzerine yorumlar yapılıyor, en makul yorum ise taş yapının ise bir drenaj sisteminin parçası olma ihtimali

Kuzeydoğu İtalya’nın Friuli Venezia Giulia bölgesinde Udine kenti yakınlarındaki Torreano kasabasındaki fiber optik kurulum için yapılan kazılar sırasında amacı bilinmeyen antik yapı ortaya çıkarıldı.

Antik yapı, dikdörtgen oluşturan ağır taş plakalardan oluşuyordu; iki uzun duvar ve bir “çatı” ile tepesindeki kısa bir sırttan müştekildi.

Arkeologlar başlangıçta bunun bir mezar yapısı olduğunu düşündüler, ancak incelemeler sonucu yapının içinde ve civarında  gömü olabileceğine dair hiçbir ipucu buamadılar.

Yapının içinde sadece su yollarına özgü siltli, çamurlu toprak vardı.

Keşfi basına açıklayan “Valli del Natisone – Ricerche ed indagini archeologiche” grubunun yöneticisi Keşif tarihçi ve arkeolog Ivano Dorbolo, "yapının amacını anlayamadık. Şu an için en makul hipotez, eski bir su yolundan arabaların rahat geçmesine izin vermek için inşa edilmiş bir geçit olabileceği. Bir diğer ihtimal menfez veya drenaj borusu olmas. Ancak kabaca kesilmiş, ağır taş plakalar bu amaçlar için kullanıma pek uygun değil.  Taşların ağırlığını ve büyüklüğünü göz önüne aldığımızda, bunun yerel bir çiftçi tarafından inşa edilen pratik bir çözüm yapısı değil, finansal ve yatırım gerektiren önemli bir altyapı projesinin parçası olması muhtemel.  Bu keşif hiçbir stratigrafik veri içermez ve ilişkili eserlerin yokluğunda veya radyokarbon veya dendrokronolojik analiz için uygun kalıntıların yokluğunda ağır taş levhaları tarihlendirmek neredeyse imkansız. Sonuç olarak, ne olduğu veya kaç yaşında olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok"

Sahada gerekli kontrollerin ardından çalışmalar devam ediyor. Yapı şimdilik koruması için yeniden gömüldü.

 Leman Altuntaş - Arkeonews.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar