Antik Kestros Çeşmesinden 1800 yıl sonra tekrar su akıtıldı

Antik Kestros Çeşmesinden 1800 yıl sonra tekrar su akıtıldı

Perge Antik Kenti’ndeki Kestros Çeşmesi’nden yaklaşık 1800 yıl sonra arazöz yardımıyla su akıtılarak deneme yapıldı

Perge kazılarının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada,  “Perge’nin sembol anıtlarından F3 Çesmesi ve onunla bağlantılı olarak kente uzanan gösterişli kanalın yeniden su ile kavuşmasına yönelik gerçekleştirmeyi planladığımız bir projenin ön toplantısını yaptık. Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, İl Kültür Müdürü Dr. Candemir Zoroğlu, Rölöve müdürü Dr. Serap Sevgi ve Müze Müdürü Mustafa Demirel’in de teşrif ettikleri toplantıya Perge’de uzun yıllar çalışmış İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üy. Mimar Gülsün Tanyeli de katılarak kıymetli görüşlerini sundu. Aksu Belediyesi’nin sağlamış olduğu arazöz desteği ile gerçekleştirdiğimiz deneme sayesinde yaklaşık 1800 yıl sonra çeşmeden su akıtarak yapının günümüzdeki durumu hakkında gözlemlerde bulunduk.” denildi. 

Kestros Çeşmesi (Kestros Antik Kenti Kuzey Çeşmesi)

MS 128 yılına tarihlenen Kestros çeşmesi, sütunlu ana caddenin kuzeyinde, Akropolün güney eteğine yaslanmış 21 metre genişliğinde iki katlı bir yapıydı. Su, çeşmenin ortasında uzanan Kestros nehrini (Aksu Nehri) simgeleyen ırmak tanrısı heykelinin altında yer alan geniş açıklıktan ortasındaki havuza akıyordu.

Günümüze bir kısmı ulaşmış çeşmenin birinci katı 8.60 metre, ikinci katı ise 4.80 metreydi. Çeşme aynı zamanda sütunlu cadde ve akropol arasında bir geçiş oluşturuyordu.

Çeşmenin üzerindeki diğer nişlerin içinde, Kestros heykelinin dışında farklı heykeller de sergilenmişti. Bu heykeller arasında Zeus, Artemis ve Apollon; ayrıca biri giyimli diğeri çıplak halde betimlenmiş iki tane Hadrianus heykeli bulunmaktaydı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar