Anahtar: Anahtar Sembolü

Anahtar nedir? Anahtar sembolü neyi ifade etmektedir?

Anahtar, kelime anlamı olarak bir kilidi açıp kapamaya yarayan, ucu ve sapı çeşitli biçimlerde olabilen aracın adıdır. Zamanda fiziki ve metotfrik anlamda aöma e başlama içeren tüm araç gereç ve terimler bu isimle anılmaya başlamıştır: Kilidi Açıp Kapamak İçin Kullanılan Araç, Açar, Açkı, Miftah, Şifre Yazmak Ve Çözmek İçin Kararlaştırılmış Olan Yol, Somunları Veya Vidaları Çevirerek Sıkıştırıp Gevşetmek İçin Kullanılan Çelik Saplı Araç,  Konserve Kutularının Kapağını Keserek Açmaya Yarayan Alet, Açacak Vesile, Araç, Vasıta
Herhangi Bir Olayda Belirleyici Olan,   İstenilen Yere Veya Aygıta, İsteğe Göre Elektrik Akımının Geçmesini Sağlamak İçin Kullanılan Düzen, Çevirici, Çevirgeç, Şalter, Komütatör Notaların Müzik Merdivenindeki Yükseklik Derecelerini Göstermek Ve Buna Göre Okunmasını Sağlamak İçin Portenin Başına Konulan İşaret vs. hep anahtar teriminin karşılığı olarak kullanılır hale geldi. 

Senbol olarak ''Anahtar'' açılma ve kapanışı betimler: Saklı olanın açığa çıkarılması ya da sır olanın kapalı tutulmasının timsali olan anahtar; özgürlük, kurtuluş, otorite, iktidar, yaşam ve ölüm arasındaki farkı ifade ederken, bilgi, sır, ledün ilmi, başlangıç, merak, yeni yol ve cevaplar, anahtarla beraber, çözülmesi gereken bir gizemi, bilmeceyi ve zor bir görevi de sembolize ederler. Aydınlanma yolundaki sırları, kilitli kapıları temsil eden ezoterik anahtar sembolü, zaman zaman gizli bilgeliğin, gizli bir topluma girişin de sırrı olur.


Anahtarın Tarihçesi:  Anahtar ve onun mütemmimi olan kilidin tarihçesi prehistorik devirIere kadar inmektedir. Her hangi bir taaruzdari korunmak isteyen insan, korkunun neticesi olarak kilit ve anahtarı bulmuş ve emniyet tedbiri olmak üzereevinin kapısını içeriden veyadışarıdan kilitlemiştir. Alelade anahtar tarihi mevzuumuz dışında kalmakta, bizi büyük asker topluluklarının içerle" rinde barındıkları kale anahtarları alakadar etmektedir. Tarihi devirlerde mühim vazifeler görmüş kalelel'in bugün askeri değerleri yoksa da yakın zamanlara kadar fazla idi.
Anahtarlıkların geçmişinden bahsetmeden önce, söze anahtar ve kilitlerin tarihinden başlamak doğru olacaktır. İnsanlığın toprakla olan bağı vazgeçilmez olduğunda, korunma ihtiyacı da artmıştır. İnşa ettiği yapılar geliştikçe kilit ve anahtarlar ortaya çıkmıştır. Bilim insanları, kilit ve anahtar kullanımının insanlık tarihinin çok eski bir zamanından itibaren başladığını düşünmektedir. Ancak bilinen ilk anahtar ve kilit yapıları yaklaşık 4000 - 4500 yıl öncesine dayanmaktadır.

Antik Çağ'da Kilit ve Anahtar

Bu en eski kilitler, dört bin yıl önce kullanılmış olan tahta Mısır kilitleridir. Bu kilit örneklerine, hem piramitlerde, hem de o tarihlerden kalma alçak kabartmalarda rastlanmıştır. Söz konusu kilitler, içi boşaltılmış dili bulunan pimli bir türdü. Anahtarı, eğri ucunda pimler bulunan, yassı bir tahta çubuktan oluşurdu. Anahtar kilide sokularak yukarı doğru kaldırıldığında, pimler, lokmadan dilin içine sarkan pimleri yukarı doğru kaldırıp, dilin geri çekilmesini sağlardı. Bu kilitler yaklaşık 60 cm büyüklükte yapılıyordu.Mısır kilidinin bir türü, iskandinavya ve ingiltere gibi bazı ülkelerde, XX. yüzyılın sonlarına kadar kullanıldı. Ama bunlarda anahtar, dilin içinden değil de, lokma üstündeki bir delikten pimlere ulaşır ve dil, anahtardan ayrı çekilirdi.
Tarihteki en eski kilit ve anahtar örneklerine bir de Babil'de rastlamaktayız. Bu kilitler de yaklaşık 4000 yıl önce yapılmış kilit sistemleridir. Antik Yunan döneminde de karşımıza farklı kilit ve anahtar modelleri çıkmaktadır. Özellikle Antik Yunan döneminde geliştirilen yılan şekilli kilit ve anahtarları çok ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtarlar ve anahtarlıklar hepimizin hayatında önemli bir yeri olan objelerdir. Hepimizin eviminin, iş yerinin yada arabamısının anahtarlarını bir araya getiren anahtarlıkları vardır elbette. Bu küçük obje genelde küçük bir zincirin ucunda duran bir metal, plastik, tahta ve benzeri maddeden oluşmaktadır.

Günümüzde, anahtarlıklar çoğunlukla plastik ve metalden yapılmaktadır. Anahtarlıklar çalışanlar içinde vazgeçilmez bir aksesuardır. Örneğin, güvenlik görevlilerinde, gardiyanlarda, kapıcılarda veya birçok anahtar taşımak durumunda kalan çalışanların sıkça anahtarlık kullanması kaçınılmazdır. Özellikle ikibinli yılların başından itibaren anahtarlıkların işlevleri arttıkça, kullanım amaçlarıda genişlemiştir. Öyle ki artık anahtarlıklar bir çok değişik özelliğide barındırmaktadır. Bu özelliklerden en ilgi çekicileri arasında, bir alışverişte kullanılan kredi kartı tarzındaki anahtarlıklar ve içinde göz yaşartıcı gaz bulunan korunma amaçlı tüp şeklindeki anahtarlıklar gösterilebilir.

Anahtarlıklar, en sık görünen hediyelik eşya ve reklam ögelerinden biridir. Özellikle şirketler, promosyon olarak sıkça anahtarlık yaptırmaktadır. Genelde standart bir promosyon anahtarlıkta firmanın ismi, logosu ve iletişim bilgileri bulunur. 60′lı yıllardan sonra plastik üretiminin gelişmesi bu tip anahtarlıkların yapımını kolaylaştırmış ve daha ucuz maliyetlerle yüksek adette basılabilmesini sağlamıştır. Plastiğin kolay işlenilebilir olması da anahtarlık yapımının hızla artmasındaki en büyük etken olmuştur.

1980′li yıllardan sonra anahtarlıklar farklı amaçlarla kullanılması artış göstermişitir. Öyle ki anahtarlıklar, ordu bıçağı, açacak, makas, elektronik ajanda, fotoğraf albümü, tırnak kesme aleti gibi şekillerde üretilmeye başlanmıştır.

Dünya üzerindeki turizim hacimi arttıkça, hediyelik eşya ihtiyacıda artmaktadır. Bu hediyelik eşyalar arasında da en çok satın alınanlardan bir tanesi turistik anahtarlıklardır. Anahtarlıkların çok fazla yer kaplamaması ve uygun fiyatlı oluşları, kolay toplanabilmesini sağlamaktadır. Kolaksiyonculuğun gelişmesiyle beraber, anahtarlık koleksiyoncularının da sayısı her geçengün artmaktadır. Ancak sadece turistik anahtarların koleksiyonlarından bahsedersek yanlşış olacaktır. Anahtarlık koleksiyonculuğu artık çok geniş bir spektruma yayılmıştır. Öyle ki bu koleksiyoonu yapan birçok kişi tarafından kurulan uluslararası bir kulübü dahi vardır. Anahtarlık koleksiyonundaki kategorilerde bir hayli fazladır. Spor, çizgi karakterler, şirketler, teknoloji, oyuncaklar, mutfak eşyaları, tamirat eşyaları, müzeler, turistik anahtarlıklar, anıtlar, özel günler, politika ve politikacılar, özel markalı anahtarlıklar gibi katagoriler oluşturulabilmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar