Alkmaion

Alkmaion kimdir?

1. Alkmaion:  MÖ 530-490. Kroton’lu hekim-filozof.

Diogenes Laertios’a göre Pythagoras’ın öğrencisi olmuştur.

Kadavra üzerinde çalışan ilk araştırmacıdır, göze ait sinirleri, kulaktaki östaki borusunu keşfetmiş, beynin akıl ve duyuların merkezi olduğunu ilk kez o iddia etmiştir.

Pythagoras’ın evrende karşıtlar arasında var olduğunu söylediği uyum ilkesinden de etkilenerek geliştirdiği hastalık kuramına göre sıcak ile soğuk, kuru ile ıslak gibi dört karşıt güç sağlıklı bedende doğal olarak bir denge (isonomia) içindedir.

Bu güçlerden biri baskın çıktığında yani denge bozulduğunda vücutta hastalık meydana gelir.
 

2. Alkmaion: Argos'lu kâhin.

Amphiaraos ile Eriphyle'nin oğlu.

Amphiaraos, öleceğini bildiği Thebai seferine katılmadan önce, oğullarına analarını cezalandırmak görevini yüklemişti. Epigon'lar diye anılan Yediler'in oğulları ikinci Thebai seferine önder olarak Alkmaion'u seçmişlerdi, bir tanrı sözü Alkmaion baslarına geçerse zafer kazanacaklarını bildirmişti çünkü. Gene de ikircikliydi. Alkmaion, babasının can verdiği kente gitmekten
çekiniyordu. Bu kez de Eriphyle işe karıştı: Harmonia'nın gerdanlığından sonra, tanrı armağanı ünlü "peplos"unu da rüşvet alarak oğlunun sefere çıkmasını sağladı. Savaşta Epigon'lar üstün geldiler. Alkmaion Eteokles'in oğlu Thebai kralı Laodamas'ı kendi eliyle öldürdü ve Polyneikes'in oğlu Thersandros'u tahta oturttu (Epigon' lar). Dönüşte Alkmaion Delphoi'ye uğradı, anasını öldürmek görevini yerine getirmenin gerekli olup olmadığını sordu, tanrıdan olumlu cevap alınca Argos'a döndü ve Eriphyle'yi öldürdü. Ama öç perisi Erinys'ler hemen takıldılar peşine, ülkeden ülkeye kovaladılar onu. Önce Arkadya'da Oikles'in yanına sığınır, orada da rahat bulamayınca, Psophis kralı Phegeus'un sarayına varır. Phegeus onu suçundan arındırır ve kızı Arsinoe'yle evlendirir. Ne var ki Psophis topraklarında korkunç bir kuraklık baş gösterir, gene Delphoi tapınağına baş vurulur ve tanrı sözcüsü Alkmaion'un ikinci bir kez arındırılması gerektiğini bildirir. Gene yollara düşen ana katili ırmak tanrı Akheloos'un yanına varır. Orada, ırmak ağzında anasının ölümünden sonra meydana gelmiş bir toprak üstünde ırmak tanrı Alkmaion'u bir daha arındırır. Akheloos da ona kızı Kallirhoe'yi verir, ama kız ona varmak için Harmonia'nın gerdanlığı ile peplos'unu şart koşar. Alkmaion gene Psophis'e dönüp Phegeus'tan ister bunları, Apollon'un tapınağına adayacağını söyler. Yalan meydana çıkınca Phegeus konukluk kurallarını bozmamak için Alkmaion'u kendi eliyle değil, oğullarının eliyle öldürür. Kallirhoe'nin yakarması üzerine çabuk yetişen oğlu Akarnan kan davasını sürdürerek Phegeus'un oğullarını öldürür, Harmonia'nın uğursuz süslerini de Apollon'a adak olarak Delphoi Tapınağına verirler.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar