Alacahöyük Müzesi ve Örenyeri Çorum

Alacahöyük

Çorum’a 45 km uzaklıktadır. Alacahöyük’te ilk yerel müze, 1940 yılında açılmıştır. 1982 yılında örenyeri içerisindeki binasına taşınan müze 2011 yılında yeniden düzenlenmiştir.

1935 yılında başlayan Alacahöyük kazılarında açığa çıkartılan eserler, kazı başkanlarının adlarının verildiği salonlarda sergilenmektedir. Hamit Zübeyr KOŞAY salonunda Alacahöyük kazılarının Türk arkeolojisindeki yeri ve önemi anlatılmaktadır.

Alacahöyük kazısında elde edilen Kalkolitik, Erken Tunç Çağı ve Hitit Dönemine ait eserler Remzi Oğuz ARIK salonunda, Hitit ve Demir Çağına (Frig) ait eserler ise Mahmut AKOK salonunda sergilenmektedir.
 

Konum: Alaca Höyük Köyü, Alaca

Şehir: ÇORUM

Tatil Günleri 

Giriş Ücreti 5 TL

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 08:00 - 17:00
Kış Dönemi  08:00 - 17:00

Hizmetler
Müzekart Satış
Müze Mağazası 
Cafe 

 

Alacahöyük: Anadolu’nun orta kesiminde, Çorum’un 45 km. güneyinde, Alaca ilçesi Höyük Köyü’nde yer alan höyük tipi yerleşim. Ova seviyesinden yüksekliği 14 m.’dir. En eski yerleşim katı MÖ 4.-3. bine tarihlenir. Dört ayrı kültür kaU (Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit ve Frig) ve on dört mimari tabaka içerir. MÖ 3. bin yılın ilk yansında bir beylik merkezi idi. Buradaki on üç adet kral mezarından çok zengin mezar hediyeleri çıkarılmıştır. Anadolu’da ele geçmiş en eski demir buluntular da burada ele geçmiştir. Alacahöyük 1835’te W. J. Hamilton tarafından bulunmuştur. İlk bilimsel kazılar 1907’te başlatılmış, cumhuriyetimizin kurulmasından sonra çalışmaları Türk Tarih Kurumu devam ettirmiştir.
 


Benzer Haberler & Reklamlar