Aizanoi antik kentinde aranan anıt mezar bulundu

Aizanoi antik kentinde aranan anıt mezar bulundu

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi'de devam eden arkeoloji kazılarında anıt mezar kalıntısına rastlandı. Öğretim Görevlisi Zerrin Erdinç, aynı zamanda agoradan Zeus Tapınağı'na ulaşılan güzergahın da tespit edildiğini açıkladı.

Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Zerrin Erdinç, Nisan ayında Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında başlayan kazılarda antik çağdaki yaşama ilişkin önemli bulgulara ulaştıklarını dile getirdi.

Keşfedilen anıt mezarın kentin kurucusu olan Azan'a ait olduğu sanılıyor

Bir anıt mezar ortaya çıkardıklarını vurgulayan Erdinç, şöyle konuştu: "Daha önce yaptığımız araştırmalarda, burada heron adı verilen bir anıt mezar olduğunu öngörüyorduk. Agorada olduğunu tespit ettiğimiz bu anıt mezarın etrafında kazı çalışmaları yürütüldü. Mezarın çevresindeki basamak blokları ortaya çıkarıldı ve etrafındaki kazı çalışmaları genişletildi. Agoralar genellikle şehir merkezi olarak adlandırılan alanlardır. Birçok antik kentte çoğu zaman agoraların ortasında antik kentin kurucusuna ait bir anıt mezar bulunmaktadır. Heron olarak adlandırdığımız mezarın da kentin kurucusu olan Azan'ın mezarı olduğu görüşündeyiz."

Agoradan Zeus Tapınağı'na ulaşılan güzergah da tespit edildi

Öğretim Görevlisi Zerrin Erdinç, antik çağdaki anıt mezarların bugün Anadolu'da bilinen örnekleriyle benzerlik taşıdığını belirtti.

Aizanoi'deki agoradan Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ulaşılan güzergahı da tespit ettiklerini söyleyen Erdinç, şunları kaydetti: "Çevrede yaptığımız kazı çalışmalarında Agora'nın zeminine de ulaştık. Geçmişte sandalların yüzdürüldüğü antik çaydaki rıhtımdan agoraya çıkıyorsunuz. Daha sonra karşınıza heron olarak adlandırılan anıt mezar karşınıza çıkıyor. Agorayı geçtikten sonra anıtsal bir kapıdan geçerek Zeus Tapınağı'na ulaşıyorsunuz. Aslında bu şekilde tapınak ile kent merkezini birbirine bağlayan bir hattı ortaya çıkarmış oluyoruz. Bu tespit ettiğimiz durum ise kentin planında önemli bir yer oluşturuyor."

Erdinç, ilerleyen yıllarda agora ve heronun bulunduğu bölgelerde kazıları sürdüreceklerini, çalışmaların tamamlanmasından sonra da antik kentin turizm bakımından daha çok dikkati çekecek bir bölge olacağını sözlerine ekledi.

Muharrem Cin - AA
 


Benzer Haberler & Reklamlar