Aigai antik kenti

Aigai antik kenti neresidir?

Aigai antik kenti: Batı Anadolu’da, İzmir’in Aliağa ilçesinin kuzeyinde, Köseler Köyü yakınında yer alan kent.

350 metre yükseklikteki Gün Dağı’ının üzerinde kuruludur.

Adı On İki Aiol kenti arasında geçmekle birlikte'Attika-Delos Deniz Birliğine girmemiştir. Buna karşılık Perslere karşı bağımsızlığını M.Ö. 4. yüzyıla değin koruyabilmiş iki kentten biridir (Diğeri Temnos).

M.Ö. 218’de Attalos I Soter tarafından Pergamon Krallığına katıldı. Bithynia kralı Prousias II ile Attalos II Philadelphos arasındaki mücadele sırasında (M.Ö. 156-154) kent yağmalandı.

Takip eden barış antlaşmasında 100 talentlik tazminat aldı.

M.S. 17 yılındaki depremde zarar gördüyse de Roma imparatoru Tiberius’un sağladığı yardımlarla yeniden inşa olundu.

Kentte M.Ö. 2. yüzyılda başlayan sikke basımı M.S. 3. yüzyıla değin devam etti.

Kentteki binalar mimari açıdan Pergamon Krallığı izleri taşır.

 

- Aigai'nin tarihçesi

Manisa'ya yaklaşık 49 kilometre mesafedeki Yunusemre ilçesi Köseler Mahallesi yakınında bulunan ve Nemrut Kale adıyla anılan Aigai, Herodot'un bahsettiği Batı Anadolu'daki 12 Aiol kentinden biri. Kaynaklara göre, çevreye hakim bir konumdaki kayalık bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, milattan önce 8. yüzyıla dayanıyor. Milattan sonra 17 yılındaki depremde büyük ölçüde hasar gördü, onarım geçirdi.

Helenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez olduğu belirlenen kentte surlar içinde üç katlı agora ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar bulunuyor.


Benzer Haberler & Reklamlar