Agathokles

Agathokles kimdir?

Agathokles: MÖ 361-289. MÖ 317-289 arasında Syracusae tiranı.

Rhegion’dan sürgün edilen Karkinos’un oğludur.

Syracusae vatandaşlığını Timoleon döneminde kazanmıştır. MÖ 320’lerde Syracusae oligarşisinin düşürülmesinde rol aldığı için sürgün edildi. MÖ 317’de bir ordu ile geri dönerek tiran oldu. MÖ 311’de Likata Çarpışması’nda Kartacalılara yenildi.

MÖ 306’da Kartacalılarla barış antlaşması yapılmasının ardından ertesi yıl kendini Sicilya kralı ilan etmiştir. Ptolemaios I Soter’in kızlarından biri ile evlenerek ve kendi kızını Epirus kralı Pyrrhos’a vererek ittifaklar kurdu. Sağladığı başarılar kısa süreli oldu, ölümünden sonra Syracusae’da karmaşa baş gösterdi.

Güney İtalya ve Sicilyalı Hellenleri idaresi altında birleştirmek istedi. Hellenizmi savunan, makam düşkünü bir maceracı olarak tanımlanabilir.

Syracusae’lılara özgürlüklerini geri verdiğini iddia etse de zalim ve acımasız bir tiran olarak bilinir.

Machiavelli onun için şöyle yazar: “Agathokles’in tehlikelere düşüp onlardan sıyrılmasındaki beceri ve yeteneklerinin yanı sıra tersliklere göğüs gerip onları alt eden ruh yüceliği dikkate alınırsa, en iyi komutanlardan geri kalır yanı olmadığı görülür, ne var ki, acımasız kıyıcılığı, insanlık dışı davranışları ve sayısız alçaklıkları onun örnek insanlar arasında yer almasını engeller.” 

 


Benzer Haberler & Reklamlar