Afkule: Afkule Manastırı

Afkule nerededir, Afkule Manastırı nedir, Çileler Manastırı nedir, Afkule Manastırına nasıl gidilir, Afkule nedir,

Afkule (Afkule Manastırı / Çileler Manastırı); Muğla'nın Fethiye ilçesinde Soğuksu Koyu yamaçlarında denizden yaklaşık 400 metre yükseklikteki kaya oyma yapıdır.. Kayaköy’e 3 kilometre mesafededir. Halk arasında manastır denmesine rağmen 10 metrekarelik alanı ile şahsa ait mabed denmesi daha uygundur hatta muhtemelen stratejşk nokttasından dolayı, askeri amaçlı gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş olması da mümkündür.  Özellikle manzarasının güzelliğinden dolayı önemli turizm noktaları arasında yer almaktadır.

Mimari yapının 5 ya da 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Yaklaşık 10 metrekarelik kaya mimarisi, iki katlıdır. Üst kata içeriden merdivenle çıkılmaktadır. İkinci katta yine kayalara oyulmuş iki oda bulunmaktadır

Dik yamaçta yer aldığı ve kayalara tırmanılarak çıkıldığı için Sümela Manastırı'nın minyatürü olarak tanımlanan Afkule'nin Hagios Elefterios adlı münzevi bir keşiş zamanında kayalara oyularak yapıldığı rivayet edilmektedir.

Efsaneye göre; manastırı keşiş Elefterios, dilenerek topladığı aletlerle kayayı oyarak inşa etmiş ve ölünceye kadar burada münzevi hayat yaşamıştır.

Afkule'ye nasl gidilir?

Kayaköy'den Gemiler Adası'na giden yolda yaklaşık 2-3 kilometre sonra Af Kule Manastırı levhasından sağa sapıp ormanın içerisinde stabilize yola girmek gerekiyor.. Yolun araçla ilerlenemeyecek noktasında, orman içerisinde yer alan patikadan kayallıklara tırmanılarak ulaşılabiliyor.

,


Benzer Haberler & Reklamlar