AB Türkiye Delegasyonu Şanlıurfa'daydı

AB Türkiye Delegasyonu Şanlıurfa'daydı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, Şanlıurfa'daki tarihi alanları, ören yerlerini, arkeoloji müzesini ve Göbeklitepe ören yerini ziyaret etti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger öncülüğündeki 24 AB Büyükelçisi, kentteki ören yerlerini ziyaret etti.

AB Delegasyonu Başkanı Berger başkanlığındaki büyükelçi heyetine, kentteki temasları kapsamında onurlarına verilen sıra gecesi etkinliğinin ardından şehir turu düzenlendi.

Heyet, Türkiye'nin en büyük mekanlarından olan Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik müzelerinde incelemelerde bulundu. Müzelerde yer alan eserlere ilişkin Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan ile Müze Müdürü Celal Uludağ'dan bilgi alan heyetin özellikle mozaikler ile yakından ilgilendiği görüldü.

Berger, müzeye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, müzeye hayran kaldıklarını bildirdi.

Müzeyi oldukça etkileyici ve çekici bulduğunu belirten Berger, "Sadece 12 bin yıl öncesindeki sanatı ve sanatçının ifadesini göstermekle kalmıyor aynı zamanda da tam anlamıyla canlı bir müze. Çünkü insanların buraya gelip mozaik yapmasına ve sanat öğrenmesine vesile oluyor. Burada AB tarafından desteklenen bir mozaik atölyesi var. Bence en güzeli, hem sanatı hem de sanat eserlerini gösterebileceğiniz ama aynı zamanda da sanatı canlı olarak yaptırabileceğiniz bir müzeniz var. Bence bu iki şeyi bir araya getirmek mükemmel bir fikir." diye konuştu.

Heyet, son olarak kentin simgelerinden tarihi Balıklıgöl Yerleşkesini ziyaret ederek, burada balıklara yem attı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger öncülüğündeki 24 AB Büyükelçisi, sıra gecesinde eğlendi.

AB Delegasyonu Başkanı Berger başkanlığındaki büyükelçi heyeti, kentteki bir otelin mağaradan oluşturulan özel salonunda Şanlıurfa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onurlarına verilen sıra gecesine katıldı.

Heyete ilk etapta İngilizce olarak sıra gecesi kültürü hakkında tercümanlar bilgi verdi.

Daha sonra yöresel türkülerin sıra gecesi ekibi tarafından seslendirildiği etkinlikte, büyükelçilerden bazıları türküler eşliğinde halay çekti.

Büyükelçilere, yöresel yemekler ve çiğ köfte ikram edildi.

Berger başkanlığındaki 24 AB büyükelçisinden oluşan heyet, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'i ziyaret etti.

Vali Erin ve ekibinin gösterdiği misafirperverliğe teşekkür eden Berger, Şanlıurfa'yı tanımak için daha fazla zaman ayırmaları gerektiğini söyledi.

Berger, sadece Şanlıurfa'ya değil, bölgeye yaptıkları ziyaretlerde Suriyeliler için yapılanlardan çok etkilendiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dün gece katıldığımızı sıra gecesinden etkilendik. Şanlıurfa müziğinin UNESCO başvurusunun hak edildiğini düşünüyorum. Avrupa'da da 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığınız için destek ihtiyacının çok olduğu anlaşılmış durumda. Özellikle de belediyelerin bu anlamda desteklenmesi anlaşılmış durumda. Geçen hafta bir program başlattık, mülteciler için Türkiye'de 100 okulun inşaatını amaçlıyoruz. Aynı zamanda bu program dil eğitimi, öğretmen eğitimi ve öğrenciler için başka eğitimleri de kapsıyor. Bir diğer konu da Suriyeli öğrenciler için burs verilmesi. Burada yaptığımız Suriyeliler için geleceğe yönelik umudu ayakta tutmaktır. Bu bağlamda BM'nin 'Kayıp Nesil Olmasın' programını tam anlamıyla destekliyoruz. Bu yaptıklarımızın, desteklerimizin sadece bir boyutu. Bu bölgedeki bir çok şehirle yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Umuyorum ki desteklerin devamı gelecek."

Vali Erin ise heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduğu belirterek, Şanlıurfa'da farklı etnik nüfus ve farklı dinlere mensup insanların bir arada mutlu bir şekilde yaşadıklarını ifade etti.

Yaklaşık 550 bin Suriyeliyi bir sorun olmadan kentte ağırladıklarına dikkati çeken Erin, şunları kaydetti:

"Suriyeli kardeşlerimizin hem toplumsal uyumu hem de geleceğe hazırlanması ve şartlar oluştuğunda ülkelerine dönmelerini sağlayacak çok sayıda proje var. AB'nin bu konudaki destekleri için de teşekkür ediyoruz. Ancak bu konuda Cumhurbaşkanımızın eleştirilerine katılmamak mümkün değil. Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla Suriyeli nüfusu barındıran kent olarak daha fazla destek ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etmek isterim."

Berger ve beraberindekiler, daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yi ziyaret etti.

Çiftçi ile bir süre sohbet eden Berger, Suriyeliler için belediyelere gerekli desteğin verilmesini istedi.

AB Delegasyonu Başkanı Berger başkanlığındaki büyükelçi heyeti, kentteki temasları kapsamında tarihi Göbeklitepe kazı alanında bulunan eserlerin de yer aldığı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması etkinlikleri kapsamında atölye çalışmalarının sürdüğü müzede heyet, 2 metre boyunda, 1 metre enindeki Göbeklitepe tablosuna mozaik işledi.

Kerpeten ile kestikleri mozaikleri tabloya özenle yerleştiren büyükelçilerin çalışma esnasında oldukça keyifli olduğu görüldü.

Zaman zaman birbirleriyle şakalaşan büyükelçiler, sık sık da öz çekim yaptı.

Berger, etkinliğe ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, müzede mozaik sanatını icra etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mozaik işlerken adeta tarihe yolculuk yaptıklarını belirten Berger, "Burası tam anlamıyla canlı bir müze. Çünkü insanların buraya gelip mozaik yapmasına ve sanat öğrenmesine katkı sağlanıyor. Burada AB tarafından desteklenen bir mozaik atölyesi çalışması var. Hem sanatı hem de sanat eserlerini gösterebileceğiniz ama aynı zamanda da sanatı canlı olarak yaptırabileceğiniz bir müzeniz var. Bence bu iki şeyi bir araya getirmek mükemmel bir fikir." diye konuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından büyükelçilerin emeklerinin de olduğu tablonun kentteki müzede sergileneceği öğrenildi.

BÜYÜKELÇİLER GÖBEKLİTEPE'Yİ GEZDİ

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ören yerini ziyaret etti.

Berger başkanlığındaki heyet, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan "dünyanın en eski tapınak merkezi" olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'yi gezdi.

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan'ın eşlik ettiği heyet, ören yerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Berger, gezinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin bölgedeki en önemli tarihi ve turistik yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye ile çalışarak Göbeklitepe'nin korunup turizme açılması için yürütülen iş birliğinden memnun olduğuna işaret eden Berger, şöyle konuştu:

"Tüm insanlığı ve medeniyeti ilgilendiren bir yer burası ve Türkiye'nin bu çok önemli arkeoloji merkezini böylesine koruması gerçekten örnek teşkil eden bir durum. Aynı zamanda buradaki eserleri kapalı bir yerde muhafaza etmek, üzerinde çatının olması daha da etkileyici. Bu iskelenin ve çatının tamamlanıp buraya daha fazla turistin gelmesini biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Aynı zamanda Şanlıurfa’daki müzeyle de iyi bir kombinasyon olmuş. Şanlıurfa Müzesi de Doğu Akdeniz'de görmüş olduğum en güzel, en etkileyici müzelerden birisi."

Gülpınar da Berger ve beraberindeki büyükelçilere Şanlıurfa'yı ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Ziyaretin kent için önemli olduğunu ifade eden Gülpınar, "Burası insanlığın ortak değeri, sadece Urfa'nın değil, Türkiye'nin değil bütün insanlığın ortak değeri olan bir alan. Turist konusunda ben kendilerinin desteklerini bekliyorum. Avrupa Birliğinin değerli temsilcileri eminim ki kendi ülkelerinde de bunları anlatacaklar ve daha fazla turistin gelmesine katkıda bulunacaklar." şeklinde konuştu.

Heyet, ziyaretin ardından Harran Üniversitesine (HRÜ) geçerek öğrencilerle bir araya geldi.


Benzer Haberler & Reklamlar