5 Bin yıllık Arslantepe kılıcı Venedik’te bir manastırda keşfedildi

5 Bin yıllık Arslantepe kılıcı Venedik’te bir manastırda keşfedildi

Venedik’te Saint Lazarus Adası’ndaki Ermeni Manastırı Mekhitarist’te Ortaçağa ait gibi sergilenen kılıcın aslında Bakır Çağı dönemine ait ve dünyanın en eski metal işleme merkezlerinden Arslantepe menşeili olduğu belirlendi.

Venedik Üniversite'sinden yapılan açıklamaya dayandırılan Celal Özcan imzalı DHA haberine göre; ilginç keşfi, üniversitesi öğretim üyelerinden arkeolog Vittoria Dall’Armellina tarafından gerçekleştirildi.

Mekhitarist Ermeni Manastırını ziyaret eden arkeolog Dall’Armellina, vitrinde orta çağ eserleri arasında yer alan kılıcın daha eski dönemlere ait olması gerektiğini savundu. Yapılan Arkeometrik inceleme sonucu Ortaşa ait olduğu sanılan kılıcın aslında M.Ö. 4 veya 3 bin yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktı.

Arsenik bakır alaşımından yapıldığı belirlenen kılıcın, dünyanın en eski metal işleme merkezlerinden Malatya'daki Arslantepe Arkeolojik alanında üretildiği tahmin ediliyor.

Arkeologlara göre arsenik tunç ve bakır karışımı sert maddeyle dövülerek yapılan kılıçlar, ilk kılıç türü ve diğer kılıç türlerinden bin yıl daha eski.

Manastırın arşiv bilgilerine göre kılıç 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Karadeniz bölgesinden manastıra geldi. Sanat koleksiyoncusu ve tüccarı Yervant Horasanciyan kılıcı manastıra hediye etti.

Kılıcın bir savaşçının mezarında bulunduğu sanılıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar