40 öğretmen Kula Volkanik Jeoparkı'nda eğitim aldı

40 öğretmen Kula Volkanik Jeoparkı'nda eğitim aldı

Çürüksu Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi-2 projesi kapsamında Türkiye'nin 24 ilinden gelen 40 öğretmen Manisa'nın Kula ilçesindeki Kula Volkanik Jeoparkı'nda eğitim aldı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Barış Semiz'in yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında, Manisa'nın Kula ilçesine gelen öğretmenler, 10 bin yıl öncesinde gerçekleştiği belirtilen volkanik patlamalar sonucu akan lavların oluşturduğu 305 kilometrekarelik saha ile Kula Peri Bacaları'nda incelemelerde bulundu.

Volkan konileri ve sönmüş lavlar arasında gezen öğretmenler, sahadaki taşlardan örnekler alarak yapısını ve içindeki mineralleri inceledi.

Proje yürütücüsü Dr. Barış Semiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kula'nın yer bilimleri alanında Türkiye'nin eşsiz bölgelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu bölgede genç bir volkanizma var. Türkiye'nin tek jeoparkı olması buranın bizim için önemini daha da arttırıyor." dedi.

 Doğal müze

Semiz, Türkiye'nin 24 ilinde projeye katılan fen bilimleri, coğrafya, sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerine araziyi gezdirdiklerini ve yer bilimleriyle ilgili bilgiler verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Projeye katılan 40 öğretmenimize yer bilimlerini en iyi anlatacağımız yerler Denizli'deki Çürüksu Havzası ve Kula Volkanik Jeopark'ı. Biz buraları eşsiz bir doğal müze olarak görüyoruz. Bu bölgenin içindeki koniler, bunları ürettiği lavlar üzerinde gezerek o zamanın dokusunu hissetmeye çalışıyoruz. Bazalt ve cüruf gibi örnekler alıp koleksiyonlarımıza ekliyoruz. Projede öğretmenlerimizin coğrafyaya ve yer bilimlerine bakış açısını değiştirmeye çalışıyoruz."

Proje katılımcılarından İzmir'de görev yapan fen bilimleri öğretmeni Serap Üstündağ, daha önce de bölgeyi ziyaret ettiğini ancak katıldıkları eğitim sayesinde bölgeyi daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını anlatarak, "Ben volkanik alanları çok seviyorum. En yakın zamanda öğrencilerimi Kula'ya getirmeyi düşünüyorum. Burayı gören birinin jeolojiye ve bilime merak sarmamasının mümkün olmayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Mardin'den gelen sınıf öğretmeni Selma Erbil ise Kula Volkanik Jeoparkı'ndan çok etkilendiğini belirterek, "Daha önce taşlara hiç ilgim yoktu. Proje sayesinde taşları, yapılarını içindeki mineralleri öğrendim. Bunlardan örnekler aldım, öğrencilerime de öğreteceğim. Taşları, yerinde görmek, incelemek, yapısındaki önemli mineralleri öğrenmek benim için çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

  Ahmet Bayram - AA


Benzer Haberler & Reklamlar