3.200 yıllık sualtı patates bahçesi bulundu

3.200 yıllık sualtı patates bahçesi bulundu

Kanada'da bir zaman insanların sulak alanlarda tarım yaptığı, karayolu çalışması yapılırken bulunan patates bahçesi ile kanıtlandı.

Bu hasat vaktinden en az 3.200 yıl sonra yapılabildi.

Kanada'nın İngilizlerin hakimiyetindeki bölgesinde 3 bin yıldan daha önce yaşamaış çiftçilerin ektiği binlerce patates, ekildikleri yerden çıkarıldı.

Wapato, yumruları (karartılmış patates) bulunan bahçe, Fraser Nehri yakınlarında, Vancouver yerleşim alanının doğusundaki Katzie First Nation topraklarında karayolu çalışması yapılırken keşfedildi. 

 Live Science sitesinde yer alan Megan Gannon imzalı habere göre, araştırmacılar, 3.767 bütün ve çok sayıda parçalanmış wapato bitkisi (Sagittaria latifolia) saydılar. Patateslerin kimi koyu kahverengi, kimi siyah renkte, bazılarının nişastalı iç kısımları korumuş haldeydi. Günümüzde, bu bitkiler güney Kanada ve ABD'deki sulak alanlarda bulunuyor. Hint patatesleri olarak da bilinen wapato, kestane büyüklüğünde evcilleşmemiş bir patates türü. Ancak yerli halk için önemli ve oldukça farklı lezzete sahip.

Patatesler vahşi olduğu için doğada kendiliğinen yetişmiş olma ihtimali de değerlendirildi ancak toprak  sıkıca doldurulmuş, tekdüze boyutlu kayalarla kaplıydı, aralarında da patikamsı yollar vardı. Araştırmacılar bunun insan yapımı dolgu olduğuna karar veriler. Yapılan kazılar onlar haklı çıkardı ve arkeoglar, bitkileri ekmek için toprağı kazmada kullanılmış ahşap aletler de buldular.

Ekolojik zenginlik içeren alanda kurulmuş bahçede, ürünlerin durumunu kontrol etmek için mühendislik teknikleri kullanıldığı anlaşılıyor.

Günümüzden 3.800 yıl öncesine kadar uzanan bahçıvanlık tekniklerinin kullanıldığı bahçe bulunduğunda sular altındaydı,

Katzie Development Limited şirketi adına kazının liderliğini üstlenen Arkeolog Tanja Hoffmann ve  British Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Simon Fraser, bahçenin uzun süre su altında kalmasının, normalde şu ana dek yok olacak tahta ve bitkilerin günümüze kalmasına sebep olduğunu tahmin ediyorlar.

Su dolu bahçenin yanı sıra, yakın civarda insanların yaşadığı kuru yerleşim alanları olması gerektiğinden harkeketle kazılar sürdürülecek. Bölgede bulunan yanmış ahşaptan alınan radyokarbonlar, yaklaşık 3.800 yıl öncesine dayanıyor ve alanın 3.200 yıl önce terk edildiğini gösteriyor.

Keşifle ilgili rapora göre, bu bölge, tarih öncesi Pasifik Kuzeybatı'ndaki sulak alanda bitki yetiştirildiğinin doğrudan ilk kanıtı...

www.arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar