3. Turizm Şurası Ankara'da Yapılıyor

3. Turizm Şurası Ankara'da Yapılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 15 yıl aradan sonra düzenlenen 3. Şura, Türkiye’nin turizm potansiyelini daha da geliştirerek etkin ve doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. 

Sektör temsilcileri, akademisyenler ve konuyla ilgili uzmanlardan oluşan 325 üye ve 13 komisyonun titizlikle çalıştığı hazırlıklar sonucunda düzenlenecek büyük buluşma Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılıyor.  

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 3. Turizm Şurası'nda yaptığı konuşmada, ilki 1998, ikincisi ise 2002 yılında gerçekleştirilen şuranın üçüncüsünün 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildiğini aktardı.

Kurtulmuş, turizm sektöründe ilk 9 aylık dönemde Türkiye'ye gelen turist sayısının 26 milyonu geçerek 26 milyon 60 bin seviyesine ulaştığını belirterek, "Sadece eylül ayında 4 milyon yeni turist gelmiştir. Eylül ayındaki rakamımız bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 40 daha yüksektir. 9 ayın ortalaması da yüzde 28,7 daha yüksektir. Bu, sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor ve inşallah yeni dönemle birlikte çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz." dedi.

Turizm Şurası'nın yeni dönemdeki turizm stratejilerinin belirlenmesi açısından çok önemli olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Özellikle sloganımızda da ifade ettiğimiz gibi turizm alanında yeni bir atılım yapmanın, stratejik bir adım atmanın tam zamanıdır." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, merhum Turgut Özal döneminde başlayan turizm hamlesinin birinci evreyi oluşturduğunu ve bu dönemde oldukça önemli adımların atıldığını belirterek, "Ancak turizmde üçüncü evreye geçmemizi sağlayan esas adımlar Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemiyle birlikte ortaya konuldu. Turizmin ileri gitmesiyle ilgili altyapı çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı, sürdürülmeye de devam ediyor." diye konuştu.

- "Bir hamle döneminin içerisine girmenin tam zamanıdır"
Bakan Kurtulmuş, havaalanları, otoyollar, hızlı trenler gibi ulaşım ve haberleşme alanında atılan tüm adımların turizmde ikinci evrenin başarıyla sonuçlanmasını sağladığına değinerek, şöyle devam etti:
"Şimdi bütün bu altyapının da verdiği güçle turizm sektörünün bu yıllar içerisinde kazandığı tecrübeyle birlikte üçüncü bir döneme girmenin, tam tabiriyle bir hamle döneminin içerisine girmenin tam zamanıdır. Onun için Turizm Şurası da zamanlaması itibarıyla fevkalade önemlidir. Hayırlı sonuçlar doğurmasını ve Türkiye turizmine büyük katkılar sağlanmasını temenni ediyorum."

Şurada Türkiye turizminin geleceğine ilişkin görüşlerin paylaşılacağını, turizm politikalarının gözden geçirileceğini, yeni stratejileri belirleyeceklerini anlatan Kurtulmuş, 2023'te 50 milyon turist 50 milyar turizm geliri hedefini revize edecek, belki de daha yukarıya çıkaracak hedefleri ortaya koyacaklarını bildirdi. Kurtulmuş, özel sektör odaklı yaklaşımların da şura kapsamında gözden geçirileceğine dikkati çekerek, özel sektörün yeniden motive olarak, bir seferberlik ruhu içerisinde ileriye dönük adımlar atmasını teşvik edeceklerini ifade etti.

Kurtulmuş, gelecek dönemde bütün bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektörle yan yana bu seferberliği sağlamasının en büyük hedefleri olduğunu vurgulayarak, şuradan çıkan sonuçların da bu kapsamda eylem planlarına döküleceğini ve sürekli takip edileceğini dile getirdi.

- "Türkiye'yi çok daha yüksek bir noktaya getireceğiz"
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, diğer sektörlerle kıyaslandığında hızlı bir şekilde büyüyen turizm ve seyahat sektörünün hali hazırda dünya ekonomisinin yaklaşık 2,3 trilyon dolarlık kısmını oluşturduğunu, bunun yan etkileriyle birlikte 7,6 trilyon dolarlık devasa bir ekonomi olduğunu ve bu sektörden 108 milyon kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

Gelecek dönemde turizm sektörünün istihdam kapasitesinin 380 milyonlar seviyesine çıkacağının öngörüldüğünü ve 10 yıl sonra turizmin 3,9 büyüyerek diğer sektörler arasında en hızlı büyüyen sektöre dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin de bu devasa pastadan yeterince pay almak mecburiyetinde olduğunu aktardı.

Kurtulmuş, son yıllarda yaşanan olumsuz gelişmelere karşın Türkiye'nin dünya turizminde altıncı sırada olduğuna dikkati çekerek, "Turizm Şurası'yla birlikte üçüncü evrede bir seferberlik ruhuyla hareket ederek inşallah Türkiye'yi 10 yıl içerisinde çok daha yüksek bir noktaya getireceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah 2023 hedeflerini aşacağımızı ümit ediyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin geçtiğimiz iki yılda yaşamış olduğu tecrübe önemli ve anlamlıdır. Türkiye son iki yılda bir taraftan Rusya ile aramızdaki uçak krizi, diğer taraftan FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ve arkasından Avrupa'daki seçimler dolayısıyla başta Almanya olmak üzere Türkiye'ye karşı son derece tarafgir, baskıcı birtakım propagandalara, oluşturulan olumsuz havalara rağmen Türkiye turizmi toparlanmış, yeniden güçlenmeye başlamıştır." dedi.

- 9 aylık turizm istatistikleri
Konuşmasında 9 aylık turizm istatistiklerini açıklayan Bakan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Turizm sektöründe, ilk 9 aylık dönemde Türkiye'ye gelen turist sayısı 26 milyonu geçerek, 26 milyon 60 bin seviyesine ulaşmıştır. Sadece eylül ayında 4 milyon yeni turist gelmiştir. Eylül ayındaki rakamımız bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 40 daha yüksektir. 9 ayın ortalaması da yüzde 28,7 daha yüksektir. Bu, sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor ve inşallah yeni dönemle birlikte çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz.

Ayrıca Türkiye'ye gelen turistler arasında Rus turistlerin sayısı 9 ayda 4 milyonu aşmış, Alman turistlerin sayısı da 3 milyona yaklaşmıştır. 'Geçmiş yıllara göre Alman turistlerin sayısı azalmış' denilebilir ancak şunu ifade etmek isterim, özellikle Almanya'da bazı politikacıların çok yüksek perdeden Türkiye karşıtı politikalarına, neredeyse 'Sakın ha Türkiye'ye gitmeyin, canınız tehlikededir' gibi söylemlere rağmen 3 milyon Alman turistin 9 ayda Türkiye'ye gelmesi önemlidir."
Kurtulmuş, siyasetçiler ne kadar Türkiye karşıtı kampanya yürütürse yürütsün Alman turistlerin Türkiye'nin imkanlarını, misafirperverliğini tattığını ve bundan sonra da Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini vurguladı.

- "İnşallah milyonlarla ifade edilen turistleri burada misafir edeceğiz"
Bakan Kurtulmuş, gelecek döneme ilişkin stratejik hedeflerden birinin pazarları çeşitlendirmek olduğuna işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye şimdiye kadar ülkelerden turistleri almayı artırarak misafir etmeye devam etme stratejisini sürdürürken diğer taraftan da özellikle Uzak Doğu Asya ülkelerine açılımı süratle devam ettirecektir. Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Hindistan ve Güney Kore başta olmak üzere Asya açılımımızı sürdüreceğiz ve yaklaşık dünya nüfusunun yarısını barındıran, Çin ve Hindistan için söylüyorum, her birisi 300 milyon seviyesinde yeni ve alım gücü yüksek bir orta sınıfa sahip olan bu ülkelerin kapısını çalacağız, bu ülkelerden misafirlerimizi Türkiye'de ağırlamayı artıracağız. İnşallah milyonlarla ifade edilen turistleri burada misafir edeceğiz." 
İkinci olarak ürün çeşitlendirmesine gidilmesi gerektiğine değinen Kurtulmuş, sağlık, spor, inanç, dağ, doğa turizmi gibi çeşitli alanlardaki turizm paketlerini çeşitlendireceklerini belirtti.
Kurtulmuş, üçüncü önemli stratejik hedeflerine yönelik, "Özellikle son yıllarda İslam karşıtlığı ve bunun somut hale gelmiş olan Türkiye düşmanlığının ortadan kaldırılması için Türkiye'nin engin turistik ve kültürel zenginliklerini, çeşitliliklerini yumuşak güç olarak kullanacağız ve bunun üzerinden oluşturacağımız bir dille küresel ölçekte İslam karşıtlığının, Türk düşmanlığının ve bunun daha somuta indirgenmiş şekli olan Erdoğan karşıtlığının üzerine giderek, Türkiye'nin bu gücünden istifade edeceğiz." dedi.

- "Anadolu, insanlığın buluştuğu yerdir"
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bu hedeflerin kağıt üzerinde kalmayacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin imkanlarına, insan potansiyeline güveniyoruz. Hiç şüphesiz en büyük zenginliğimiz ve güvencemiz Anadolu topraklarının zenginliğidir. Hiç şüphesiz Anadolu, insanlığın buluştuğu yerdir. Hem Truva'dan Osmanlı'ya kadar 24 büyük imparatorluğa, medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir coğrafya olması dolayısıyla hem de bu topraklarda asırlar boyunca dini, dili, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun herkese hoşgörüyle yaklaşmış olan yaklaşımı ve anlayışıyla Anadolu toprakları, insanlığın buluştuğu yerdir. Bu tarihi ve kültürel zenginlik dünyanın hiçbir yerinde yoktur."

Anadolu topraklarında Göbeklitepe'den Mevlana'nın iklimine, onlarca antik kentin ortaya koyduğu muhteşem bir kültürel zenginlikten Amasya, Mardin, Konya, Kastamonu gibi nice şehirlerde ortaya konan İslam estetiğinin bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedeflerinin, 2023'e gelmeden gerçekleşmesi ve Türkiye'nin devasa turizm pastasından güçlü bir şekilde pay alması temennisinde bulundu.

Bakan Kurtulmuş, Şura'da emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

AA Burcu Çalık


Benzer Haberler & Reklamlar