200 Milyon yıllık kelebek ve güve fosili şaşırttı

200 Milyon yıllık kelebek ve güve fosili şaşırttı

Paleontologlar, 200 milyon yıl önceki kelebekle tanıştılar. Hannover'da bulunan milyonlarca yıllık kayanın içinde "çok iyi korunmuş" kelebek ve güve fosilleri keşfedildi. Fosiller kelebeklerin evrimiyle ilgili mevcut bilgileri alt üst etti!

Kelebekler ve güveler son derece naif yapılı, kırılgan ve hassas bedene sahip yaratıklardır. Bu nedenle de onlara ait fosil kalıntıları bulmak çok zordur. Ancak Almanya'da o nadir rastlanan fosillerden bulundu ve bilim adamlarını bir hayli şaşırttılar.

Çünkü fosiller günümüz kelebekleriyle aynı yapıdaydı ama yaşadıkları çağda, yeryüzünde onların beslenebileceği çiçekli bitkiler yoktu...

***

Hollanda'daki Utrecht Üniversitesinden bilim adamlarının, Almanya'nın Hannover kentinden gelen ve milyonlarca yıllık olduğu belirtilen bir kayanın içinde "çok iyi korunmuş" kelebek ve güve fosilleri keşfettiği bildirildi.

BBC News'ten Helen Briggs'in haberine göre; yeni keşfedilen fosiller, güvelerin ve kelebeklerin gezegende en az 200 milyon yıl aynı formda hayat sürdüğünü gösteriyor. Fosiller, Lepidoptera cinsi kelebeğin köken tarihini geriye götürüyor ve aynı zamanda kelebeklerin bir kısmının bugün hala yaşayan, bitki özlerini emmek için uzun saman benzeri dillere sahi bir gruba ait olduğunu gösteriyorlar.

KELEBEK NESLİ SANILANDAN DAHA YAŞLI ÇIKTI

Fosilleri bulunan bazı kelebek ve güvelerin, bugün hala yaşayanlar gibi pipete benzer uzun bir dile sahip gruba ait olduğu belirtildi.

Araştırma ekibinden doktor Bas van de Schootbrugge, keşfin, hortum dilli kelebek grubunun evrimleşmesini yaklaşık 70 milyon yıl geriye götürdüğünü dile getirerek, "Bulgularımız, çiçeklerle bir arada evrim geçirdiği varsayılan bu grubun, aslında çok daha yaşlı olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Keşifle ilgili ayrıntılar "Science Advances" dergisinde yayımlandı.

JURA DÖNEMİNDE DÜNYAYI SARAN BİTKİLERİN SALGILARIYLA BESLENMİŞ OLMALILAR

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, kelebeklerin ve güvelerin nasıl yaygınlaştığı, Antartika dışındaki her kıtada nasıl geliştiğinin de ipuçlarını veriyor.

Makaleye imza atan araştırma ekibinin lideri Utrecht Üniversitesi'nden Dr. Timo van Eldijk "Erken Lepidopterlerin, diğer birçok canlıyı yok eden Triasın sonunda yaşanan kitlesel yok oluş döneminden sağ kurtulduğu anlaşılıyor. Günümüzden yaklaşık 205 milyon ila 142 milyon yıl öncesi Jura döneminde dünyaya, havadaki polenleri yakalamak için şekerli nektar üreten, kozalaklı ağaç gibi açık tohumlu bitkiler egemendi. İlkel böceklerin, 130 milyon yıl önce ilk çiçekli bitkiler çıkana kadar bu nektarla beslendiği ni düşünüyoruz" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar