12 bin yıllık prostat taşları bulundu

12 bin yıllık prostat taşları bulundu

Sudan'daki Al Khiday mezarlığında; şu ana dek ulaşılabilen en eski prostat kanıtları olan ceviz büyüklüğünde mesane taşları bulundu.

Sudan’daki tarihi mezarlıkta bulunan taşlara göre, insanoğulları bundan 12 bin yıl önce de prostat ızdırabı çekiyorlardı.

Sudan ve Sahra altında çalışmalar yürüten İtalyan ve İngiliz araştırmacılar;  Hartum Eyaletindeki Omdurman’ın yaklaşık 12 mil (19 km) güneyindeki Beyaz Nil’in sol yakasında yer alan Al Khiday mezarlığında; şu ana dek ulaşılabilen en eski prostat kanıtları olan ceviz büyüklüğünde mesane taşları buldu. Prostat kurbanı olan adamın mezarına yüzsütü gömülmüş olması dikkat çekerken, aynı mezarlıkta yer alan 94 kişinin daha aynı şekilde gömüldüğü kaydedildi.  Taşlar Erken Mezolitik döneme ait kalıntılar keşfedilen mezarlıkta 2013 yılında bulundu.

Erkeklerin üreme organlarının yer aldığı pelvis bölgesinde oluşan taşların bir kısmının pelvis kemiği arasında, diğerlerinin ise bel omurları civarında bulunan mesane taşları, prostat sancısı çeken yetişkin erkeğin hayli ızdırap çektiğini  gösteriyor.

Fakat taşlar ilk bulunduğunda prostat içeren mesane taşları olduğu fark edilmemişti. Böbrek ya da safra taşı olduğu varsayılıyordu. ancak laboratuar analizleri gerçeği ortaya çıkarttı. Taramaları taşların prostat kaynaklı olduğunu gösteriyordu. Taştaki bakteri kalıntıları, hastanın iltihaplı yaiam sürdüğünü gösteriyordu. Padova Üniversitesi öğretim üyesi Lara Maritan, mineralojik inceleme sonrası, taşların heterojen ve yoğunluğunun düşük olduğunu rapor ediyor ve biyojenik kökeninin bulunduğunu ifade ediyor.

seeker.com sitesinden Rossella Lorenzi imzalı haberde yer alan bilgilere göre; Donatella Usai ve Sandro Salvatori liderliğinde çalışmalarını sürdüren ekibin bulgularına göre; uzun boylu erkekler ve kadınlardan oluşan bölgedeki Erken Mezolitik insanları dişlerindeki çürükler dışında hayli sağlıklıydı. Diş kalıntıları arasında yüksek boşluklar bulunan iskeletlerden anlaşıldığı kadarıyla dişler dışındaki tek hastalık, söz konusu prostat bulgusuydu.

Al Khiday mezarlığında bulunan 190 mezar, Erken Mezolitik (Pre-Mezolitik) devre denk gelen 12 bin yıl öncesinden 2 bin yıl öncesine uzanan antik devre kadar, üç farklı döneme tarihlendirildi.  Erken Mezolitik döneme ait 94 mezarların birçoğunda insanlar, prostatlı erkek gibi yüzüstü gömülmüştü. 

Seeker muhabirine açıklama yapan Donatella Usai'ye göre yüzüstü gömme çekli bize göre şu an gizemli ve sembolik anlam içeren bir cenaze törenine işaret ediyor. Donatella Usai, "İlginç şekilde, Erken Mezolitik dönem cesetlerinin çoğu yüzkoyun gömülmüş. Bu alışılmışın dışında bir durum. Sapkın gömü şekli diyorum ben" dedi. 

12.000 yıllık kanser kalıntısı arkeolojik kayıtlara geçen en erken prostat taşı oldu. Daha önceki en eski kayıt ise Sicilya'daki bir mağarada bulunan 8 bin 500 yıllık yetişkin kadının pelvisinde bulunan mesane taşıydı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar