Manisa'nın yanık ülkesinin Kapadolya'sı: Kuladokya peribacaları
Doğal dokusu ve pastel renk tonlarına sahip olan ve Gediz Nehri'nin yakınında 152 hektarlık alanı kapsayan bölge, Kapadokya'yı çağrıştırmasıyla "Kuladokya" olarak da isimlendiriliyor.
Doğal dokusu ve pastel renk tonlarına sahip olan ve Gediz Nehri'nin yakınında 152 hektarlık alanı kapsayan bölge, Kapadokya'yı çağrıştırmasıyla "Kuladokya" olarak da isimlendiriliyor.
2010'dan bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle süren arkeolojik kazıları süren Ordu Kurul Kalesi'nde 6'sı arkeolog 21 kişi görev alıyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü…
Van'ın Çaldıran ilçesinde Tendürek Dağı eteklerindeki lav kayalarının arasına inşa edilen 11 odalı kale kalıntısı, "Arap Zengi Kalesi" adıyla tescil edildi. İlçeye 20 kilometre mesafede lav taşlarının (volkanik tüf kayaları) ortasında düzleştirilen…
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Antik Kenti'nde Tanrıça Hekate kültünün önemli ayinlerinden "Anahtar Taşıma Töreni" canlandırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras Topluluğu öğrencilerinin döneme ait kıyafetleri giyerek canlandırdığı…
Konya'da Savatra Antik Kenti'nde yürütülen arkeoloji kazılarında tespit edilen kuyu mezarlardan ortaya çıkan yaklaşık 1500 yıllık toprak kapların içerisinden başsız bebek iskeletleri çıkarken, üstlerinde köpek kafatasları bulunması dikkat çekti.…
Muğla'nın Seydikemer ilçesi Yakaköy Mahallesi'nde bulunan Tlos Antik Kenti'nde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut'un başkanlığında 12 ay arkeoloji kazısı yapılıyor. Antik kentte bulunan…
Kayseri'de Yamula Barajı çevresinde sürdürülen kazılarda bu yıl 7,5 milyon yıllık olduğu değerlendirilen çok sayıda hayvan fosili çıkarıldı. Fosiller yoğunluklu olarak üç toynaklı at, zürafa, gergedan ve etçil hayvanlara ait
II. Uluslararası İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu ikinci ve üçüncü gününde yapılan oturumların ardından Haydarpaşa Kurtarma Kazılarının yapıldığı arkeoloji sahası ve Zeytinburnu Mozaik Müzesi'ne yapılan ziyaretlerle sona erdi. İstanbul Arkeoloji…
II. Uluslararası İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu'nun ilk günü yoğun ilgiye mazhar oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin kütüphanesi tam anlamı ile doldu taştı. İşte sempozyumun ilk gününden manzaralar
Düzce'nin Konuralp Bölgesi'ndeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarıyla tarihin izi sürülüyor. Tarihi milattan önce 3. yüzyıla uzanan antik kentte, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve belediyenin…
Şanlıurfa'da "Taş Tepeler Projesi" kapsamında Sefertepe'de devam eden kazı çalışmalarında arkeologlar, biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü, yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen iki süs eşyası ortaya çıkardı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türk-İtalyan Karkamış Höyük Kazısı ortaklığında tamamlanan Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Saray alanında inşaatı tamamlanan koruyucu çatısı için tören düzenlendi.
Erzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, günümüzden 7 bin yıl öncesine ait taş mimari izler, sabit ocaklar, tahıl siloları, fırın ve seramik atölyeleri gün yüzüne çıktı. İlçeye bağlı Ömertepe Mahallesi'nde 4 yıl önce…
Yumuktepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan bulguların Arkeobotanik analizleri sonucunda 9 bin yıllık geçmişe sahip iki buğday türü tespit edildi
Elazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken geçen sene tesadüfen bulduğu, Roma ya da erken Bizans dönemine ait olduğu sanılan taban mozaiğinin üzerinde hayvan figürlerinin resmedildiği tespit edildi. Alandaki çalışmalarda Anadolu…
Kolombiya'da Huila Departmanının kuzeyinde yer alan Tatacoa Çölü, 37. Uluslararası Jeoloji Kongresi’nde Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliği (IUGS) tarafından küresel jeolojik miras alanı olarak tanındı. Önemli bir turizm merkezi olarak bilinen…