Ürdün'de bir Müslüman evi kalıntısı bulundu

Ürdün'de bir Müslüman evi kalıntısı bulundu

Ürdün'de 18 Ocak 749 tarihindeki deprede zarar görerek terk edilmiş bir Müslümana ait mütevazı bir evin kalıntılarıbulundu.

Ürdün'ün Jerash  kendtindeki arkeolojik kazılarda arkeologlar, İslam'ın erken çağlarına ait olduğu kesinleşen bir Müslüman evinin kalıntılarını keşfetti. Kalıntılar arasında bir de erkek iskeleti yer alıyor.

Arkeoloji kazılarına bulunan ev İslamiyet'in doğuşundan yaklaşık 130 yıl sonraya, yani 740'lı yıllara tarihlendiriliyor.

Aarhus Üniversitesi'nden kazı çalışmalarını yürüten ekibin lideri Arkeolog Rubina Raja'nın açıklamasına göre; ev 18 Ocak 749 yılında yaşanan depremde hasar görmüş ve terk edilmiş görünüyor. Evin içinde günlük yaşama dair bulundu ele geçmedi ama dgenç bir insanın iskeleti bulundu.

Bölgede tesserae olarak bilinen, bir tür mozaik oluşturmak için kullanılan binlerce minik küp şekilli taşlar ile dolu yalaklar bulundu. Arkeologlar arkeolojik alanın mozaik üretim alanlarından biri olduğunu tahmin ediyor ve tesserae üreten zanaatkarların burada oturma ihtimali bulunduğunu belirtiyorlar.


Benzer Haberler & Reklamlar