Kum fırtınası, İran'da 'antik kenti' açığa çıkardı

Kum fırtınası, İran'da 'antik kenti' açığa çıkardı

Kirman'da yaşanan kum fırtınası, kumların altında kalmış tarihi kentin kalıntılarını açığa çıkardı. Ancak İran Kültür Bakanlığı olaya temkinli yaklaşarak, henüz bir kent bulunduğu ifadesini resmi olarak kullanmıyor.

Güney İran'ın Kirman kentinde yaşanan şiddetli kum fırtınası sonucunda, tarihi kalıntılarla dolu, kayıp bir antik kentin izleri gün yüzüne çıktı.Ancak İran Kültür Bakanlığı yetkileri konuya temkinli yaklaşarak, tarihi bir kent ifadesi olduğunu kullanmak için erken olduğunu söylüyorlar.

MEHR Haber ajansının verdiği bilgilere göre; Kerman Eyaletinin Fehrec şehrinin Negin Kavir ilçesinde yaşanan kum fırtınasının ortaya çıkartığı yerleşim alanın tam olarak hangi tarihi kent olduğu henüz tespit edilemedi.

Fehrej Valilisi Gholamreza Nejad Khaleqi, kalıntıların 5.000 metrekare genişliğinde bir alana yayılmış olduğunu belirtiyor. İran Kültürel Mirası, El Sanatları ve Turizm Örgütü (ICHTO) yetkileri ise kalıntıların fırtına ile başka yerden gelme ihtimali  olduğunu da belirterek, "tarihi kent bulundu" ifadesi kullanmak için erken olduğunu  söylediler.

Kumlar altından gün yüzüne çıkan tarihi alanda; yerleşim alanı kalıntıları, tuğla duvarlar yanında çok sayıda çanak çömlek ve kemik parçası keşfedilmiştir. Kent hakkında daha fazla bilgi elde edebilmek için arkeolojik araştırmalar yapılması planlanıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar