Hatay'da Kayı  sembolü olan mezar taşları bulundu

Hatay'da Kayı sembolü olan mezar taşları bulundu

Hatay'ın Hassa ilçesindeki Karapınar Türkmen Mezarlığında Kayı Boyu'nun damgasının yer aldığı mezar taşları tesbit edildi

Hatay'ın Hassa ilçesindeki 17 Türkmen mezarlığının en büyüğü Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda Kayı Boyu'nun sembolüne rastlanması, bu boyun bölgeye yerleşme izni aldığını ve yerleşimini Islahiye'ye doğru oba oba devam ettirdiğini ortaya koydu.

Hatay Arkeoloji Müzesinde görevli arkeolog Demet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hassa ilçesi Aktepe Mahallesi'ndeki Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda 2014 yılı kasım ayından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle temizlik ve koruma çalışmaları yaptıklarını, bölgede Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sanat Tarihi bölümünün de bilimsel faaliyet yürüttüğünü kaydetti.

Mezarlık alanlarının yaşanan kültürün tapuları olduğunu ifade eden Kara, şöyle devam etti:

''Mezarlık alanında tespit edilmiş kültür bölümleri o insanların, medeniyetin burada yaşadığının bir ispatıdır. Burası bölgenin en büyük mezarlığı, yüzeysel bakıldığında ot ve çalılarla kaplıydı. Değişik boylara ait damgalar gördük. Damgalar o boyların kendi kimliğini anlatan işaretlerdir. Burada Orta Asya'dan kopup gelen Türkmen boylarının damgalarını, sembol ve işaretlerini tespit ettik. Şu an çalışma devam ettiği için daha çok boyların işaretlerini bulacağımızı düşünüyoruz. Kısa süre önce Kayı Boyu'nun damgalarını tespit ettik. Kayı Boyu'nun damgasının yer aldığı mezar taşlarını bulduğumuz için bu bölgenin, Halep beyinin, Kayı beyi Süleyman Şah'a oturma izni vermiş olduğu bölge diye düşünüyoruz. Şu an gündemde olan Diriliş Ertuğrul dizisinden de takip ettiğimizde bu bölgenin onların yurtlukları olduğunu anlıyoruz. Kayı işaretli damgalı taşları bulduğumuz için bu coğrafyada Kayı Boyu yerleşti ve Islahiye'ye doğru oba oba sürekli yerleşmelerini devam ettirdiler.''

"Bölgede ilk kez tespit edildi"

Bugüne kadar Anadolu'da sadece Söğüt'te bir şahide (mezarların baş ve ayak tarafına dikilen üzerinde çoğunlukla yazı veya çiçek bulunan taş) üzerinde Kayı Boyu damgasının görüldüğünü belirten Kara, ilk kez bu bölgede Kayı Boyu ve diğer Türkmen boylarına ait olabilecek sembollerin bulunduğu bir mezarlık tespit edildiğini söyledi.

Mezarlığın yaklaşık 18 bin metrekare alanı kapladığını ancak zaman içerisinde tahribat nedeniyle bir kısmının yok olduğunu bildiren Kara, 10 bin 800 metrekare alan üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda yaptıkları çalışmada, yüzeyde 2 binin üzerinde şahide saydıklarını ifade eden Kara, toprağın alt kısmında da şahidelerin bulunduğunu, zaman içerisinde bunların çıkarılacağını belirtti.

Mezarlık içerisinde bir türbe de bulunduğuna dikkati çeken Kara, ''Sadece bu mezarlıkta türbe bulundu. Bu da buranın çok önemli mezarlık alanı olduğunu işaret ediyor. Belki o dönemin Osmanlı'ya zemin hazırlayan tarikat liderlerinin bir türbesi olabilir. Biz onlardan analizlik harç örneği aldık. Oradan da yaş tayinini yapıp netleştireceğiz.'' diye konuştu.

Mezarlıktaki bazı taşların restorasyonunu yapmaya başladıklarını belirten Kara, Kültür ve Turizm Bakanlığının özel önem verdiği bu mezarlıkta devam eden çalışmalar kapsamında, mezarlar ve mezar taşları tipleriyle damga, işaret ve sembollerin kataloğunun hazırlanacağını, böylece Türkmenlerin Anadolu'ya girişinden yakın döneme kadar olan sürecin belgeleneceğini söyledi. 

A.A. Halit Demir


Benzer Haberler & Reklamlar