Delphoi

Delphoi neresidir?

Delphoi: Yunanlıların en önemli dört dini merkezinden biri (diğerleri Isthmia, Olympia ve Nemea).

Buradaki Apollon kehanet merkezi antik çağ dünyasında çok tanınmıştı.

Yunanistan’da Phokis bölgesinde, denizden 10 km. içeride, Parnassos Dağı’nın eteklerindedir. Eski Yunanlılar burasının dünyanın merkezi olduğunu düşünürlerdi.

Arkeolojik buluntular Delphoi’de MÖ 14. yüzyıldan beri sürekli yerleşimler kurulduğunu göstermiştir; Miken Dönemi (MÖ 1900-1150) yerleşiminden sonra MÖ 10. yüzyılda yeniden iskâna sahne oldu.

Kentte aynı zamanda Pythia festivali ve bu kapsamda atletizm yarışları düzenlenirdi. Bu festivalle ilgili olduğu düşünülen ilk adak buluntuları (üç ayaklar, heykelcikler) MÖ 800’lere tarihlenir.

MÖ 6. yüzyılda Delphoi’ye komşu kentler dini merkezin özerkliğini korumak amacıyla aralarında bir birlik kurdular.

İlk tapınak MÖ 7. yüzyılın sonlarında yapıldı ve MÖ 548’deki bir yangında harap oldu. Yerine yapılan tapınak ise MÖ 373’te depremde yıkıldı. Delphoi kâhini koloni kurma sürecinde sürekli danışılan bir makam olduğu için kent-devletler arasındaki siyasi meselelere de müdahildi.

MÖ 480’de Perslerin, MÖ 279’da Galatların saldırısına uğrayan merkez az hasarla kurtuldu.

MÖ 191 ’de Roma kontrolüne girdi. MÖ 86’da Romalı general Sulla’nın, MÖ 83’te Trakyalı Maides kavminin yağmasına maruz kaldı.

Pergamon kralları Delphoi’ye özel ihtimam gösterdiler ve pek çok anıtı ya bizzat yaptırdılar ya da yapımını finanse ettiler.

Aynı zamanda bir polis olan Delphoi Yunanistan’ın ortasındaki konumundan ötürü askeri seferlerde toplanma noktası olarak da önemliydi.

Delphoi’ye gerçek bir ilgi gösteren tek imparator Hadrianus olmuştur.

Nero ise kent ve çevresinden 500 heykeli Roma’ya göndermiştir.

MS 170’de Pausanias kentin harap halini görmüş ve eserine aktarmıştır.

Hıristiyanlığın yayılmasıyla birlikte önemini yitirmiştir. Kentteki ilk kazılar 1893’te başlamıştır.


 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar