Afrika'da prehistorik çağda kıtalararası ticaret izi.

Afrika'da prehistorik çağda kıtalararası ticaret izi.

Antik figürler, Afrika uygarlıklarının prehistorik dönemde kıtalar arası ticaret yaptığını ortaya koydu.

Manchester Üniversitesi araştırmacıları; Gana'da bulunan prehistorik çağa ait Afrika sanatının ilk çağ ikonik tasvirlerini oluşturan eski pişmiş toprak figürleri üreten uygarlıkla, bilinmeyen başka uygarlıklar arasında kıtalararası ticari ilişki olduğunu tahmin ediyor.

Söz konusu keşif; 2013'te Manchester Müzesi'de 'Fragmentary Ancestors' (Ata Yadigarları) adlı sergisindeki heykelciklerden alınan yiyecek kalıntısı örneklerinde gerçekleştirildi.

Manchester Üniversitesi'nin 24 Ocak tarihi bildirisine göre; Afrika Prehistorik sanatının ikonik tasvirlerini teşkil eden eski pişmiş toprak figürler;   2010 ve 2011 yılları arasındaki kazılarda Kuzey Gana'nın  Koma Land bölgesindeki Yikpabongo arkeolojik alanında bulunmuştu.

Gana Üniversitesi'nden Prof. Ben Kankpeyeng ve Dr. Samuel Nkumbaan, Manchester Üniversitesi'nden Exeter Üniversitesi'ne geçiş yapan Prof. Timothy Insoll ve Güney Afrika Üniversitesi'nden Dr. Natalie J. Swanepoel'ın katıldığı kazılarda atalar kültü ve hayvan kültü izleri taşıyan yüzlerce figür bulunmuştu. Figürler, kazı yapılan sitede hayli yoğun ritüel etkinlik olduğuna işaret ediyor.

Figürinlerin bazılarının içi oyuktu. Araştırmacılar bu oyukların ritüeller sırasında adak ya da ziyafet sunumu için kullanıldığını tahmin ediyordu. Bu sepeple sergideki heykellerden DNA kalıntıları bulmak için numune alınmıştı. Normalde yüksek sıcaklarda DNA kalıntıları hasar görüyordu ama alınan örneklerdeki kalıntılardan hayli önemli sonuçlar elde edilebildi.

Üniversite'den yapılan açıklamaya göre; Profesör Terry Brown ve doktora öğrencisi Heather Robinson, alınan örneklerden sağlam DNA kalıntılarını ayıklamayı başardılar. DNA tahlillerinde farklı bir manyetik analiz yönteminin kullanılması da sonucun olumluluğunda önemli rol oynadı.     DNA kalıntıları arasında çam fıstığı ve muz gibi, Afrika'nın bu bölgesine ait olmayan, Batı Asya ve Kuzey Afrika'ya özgü egzotik meyve kalıntıları da bulundu.

Figürleri üretenler oldukları dışında haklarında bilgi bulunmayan Gana'nın Prehistorik sakinlerinin dini törenlerde ve ziyafetlerde kullandığı muz ve çam fıstığı gibi meyvelerin bölgeye ticaret yoluyla, dünyanın diğer bölgelerinden getirilmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor.

  Prof. Brown, "Bu sonuç, arkeologların ve DNA'lar üzerinde çalışan genetikçi bilim adamlarının birlikte çalışmasının başarısında mükemmel örnek olmuştur. 2013'te Manchester Müzesi'nde figürinler sergilendiğinde örnek almaya davet edilmiştik. DNA sonuçlarının Gana'daki arkeoloji ekiplerince yorumlanması çok heyecan vericiydi." dedi.

Arkeolojik Bilimler Dergisinde yayınlanan bulguların aynı zamanda; geçmişte yasadışı kazı ve ticarete konu olan figürinlerin korunması için yerel ve uluslararası çabaları artıracağı umuluyor.

arkeolojikhaber.com



 


Benzer Haberler & Reklamlar