Vlad Tepeş: Vlad Impaler: Kazıklı Voyvoda

Kazıklı Voyvoda kimdir? Drakula kimdir? Voyvoda Vlad Tepeş kimdir? Vlad Tepeş kimdir? Vlad Impaler kimdir? neden kont drakula denmiştir?

III. Vlad (Vlad Impaler - Vlad Tepeş); 1448 ile 1456-1462 yılları arası arası ve 1476 yıllarında Eflak beyliğinin (Eflak Prensliği) yöneticiliğini yapmış tarihi şahsiyettir. (d. 1431, Segeşvar (Sighișoara) - ö. Aralık 1476, Bükreş)

Düşmanlarını acımasız yöntemlerle cezalandırıp idam ettirmiş ve çok sayıda kişiyi kazığa geçirme cezasıyla öldürtmüştür.  Bu yüzden kendisine Kazıklı Voyvoda anlamına gelen Vlad Tepeş denilmiştir. Ölümünden asırlar sonra yazar Bram Stoker'ın Drakula romanına esin kaynağı olduktan sonra Kont Drakula adıyla da anılmaya başlamıştır.  Kazığa geçirdiği kurbanlarının kanlarını fıçılarda toplatıp şarap gibi içtiğine dair söylentilerin onun bir vampir efsanesine dönüşmesinde etkili olmuştur. Hapishanelerdeki mahkûmları, cüzzamlı ve vebalıları düşmanlarının arasında karışmaları için serbest bıraktığı da rivayet olunmaktadır.

Kont Drakula denilmesinin nedeni de Eflak Prensliği'nin Kıpçak kökenli iken Ulah'aştığı rivayet edilen ilk yöneticileri Basarab Hanedanı'nın Dăneşti ve Drăculeşti diye ikiye ayrılan sülalelerinden Drăculeşti kanadına mensup olmasıdır.

Vlad Tepeş, babası II. Vlad tarafından bağlığının nişanesi ve isyan çıkartmayacağının garantisi olarak Osmanlılara rehin verilmişti. 1442-1448 yılları araınsa Nif ve Tokat bölgelerinde diğer beylik şehzadeleri ile birlikte yaşadı. 1448'de İkinci Kosova Savaşı sonrasında Osmanlı desteğiyle Eflak'ın başına geçme girişiminde bulundu, ancak kısa bir süre sonra Macaristan tarafından desteklenen Eflak voyvodası II. Vladislav tarafından yenilgiye uğratıldı ve Boğdan'a sürgüne gitti. Erdel beyi János Hunyadi ("Hunyadi Yanoş") 1456'da Belgrad şehrini Osmanlı kuşatmasına karşı savunmaya giderken Vlad'ın komutasına güney Erdel'in savunmasını sağlamak için bir ordu verdi. Bu durumdan faydalanan Vlad Eflak'a bir sefer düzenledi ve II. Vladislav'ı öldürerek III. Vlad adıyla Eflak voyvodası oldu.

3 yıl sorunsuz yönetimden sonra 1459 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'na vergi ödemeyi reddetti ve Macaristan Krallığı'yla ittifak yaptı. 1460-1461 yılları arasında Tuna nehrini geçerek Sırbistan'a ve Karadeniz kıyısına kadar ilerledi.

Müslüman yerleşimcilere yönelik baskı ve katliamların artması üxerine Osmanlı ordusu 1462 yılında padişah II. Mehmet komutasında Eflak voyvodasına karşı sefere çıktı. Osmanlı ordusu zorlu şartlar altında 4 Haziran 1462'de Târgovişte kalesini aldı. Vlad'ın Fatih Sltan Mehmed'e yönelik suikast girişimi engellendi. Vlad kaçmaktan başka çare bulamadı ama geçtiği yerleri yakıp yıkmayı da ihma etmedi. Terk ettiği topraklardaki kuyuları zehirledi, ekinleri yaktı ve takipçilerinin kendisini yakalamasını engellememek için çaba sarf etti ve bunu da başardı.  Fâtih Sultan Mehmed’in hışmından kurtulmak için de Transilvanya’ya sığındı. Ancak Macar kralı tarafından zindana atıldı.

Fâtih Sultan Mehmed’in tayin ettiği Prens Radu Cel Frumos (Güzel Radu, 1462-1474), Yerköyü’nde (Giurgiu) bulunan bir Türk garnizonunun himayesinde Bükreş'te idaresini kurdu.

Hapsedilen Vlad Budin'e sevk edildikten sonra kraliyet ailesiyle iyi ilişkiler kurdu. 1474 yılında özgürlüğünü yeniden elde etti ve Eflak'ı tekrar ele geçirme planları yaptı. 1476 yılında kuzeni Stefan Cel Mare (Büyük Stefan) ile birlikte Eflak'a döndü ve voyvoda ilan edildi. Fakat aynı yıl Osmanlı ordusuyla girdiği savaşı kaybetti.

III. Vlad'ın kesilen başı  İstanbul'a II. Mehmet'e gönderildi. Kesik başın akibeti bilinmiyor ve İstanbul sokaklarında kaybedildiği rivayet ediliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar