Üsküdar'daki İmrahor Camisi'nin restorasyonu tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan Üsküdar'daki İmrahor Camisi, restorasyon sonrası ibadete ve ziyarete açıldı.

Restorasyon çalışmaları, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülerek İstanbul Valiliğinin sponsorluğuyla tamamlanan caminin açılışı, İmrahor Camisi İmamı Sıddık Bektaş'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Süheyl Üçer, açılışta yaptığı konuşmada, Valilik olarak İstanbul'da camilerin yanı sıra medrese, tarihi kamu binaları ve sivil mimarlık örneği eserler gibi birçok tarihi eserin imarını ve ihyasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üçer, şu anda İstanbul'da 180'nin üzerinde yapının restorasyon çalışmasına katkı sunduklarını belirterek, "Bunlara oldukça yüklü miktarda bütçe ayrılıyor. Tabii ki hem bu eserlerin gelecek nesillere emanet edilmesi, fonksiyonlarının, hizmetlerinin devam etmesi bakımından hem de her an farkında olduğumuz İstanbul'daki deprem riskine karşı bu binaların da güçlendirilmesi gerektiğinden bu çalışmalar, büyük önem taşıyor." dedi.

Çalışmaların Vakıflar Genel Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle iş birliği içerisinde gerçekleştirildiği kaydetti.

- İmrahor Camisi hakkında

Üsküdar Salacak'ta, Doğancılar Caddesi ile Öğdül Sokağı'nın kesişiminde bulunan İmrahor Camisi, 1597 yılında Sadrazam Cağalazade Sinan Paşa'nın mirahuru El-Hac Mehmed Ağa tarafından yaptırıldı.

Daha önce 1898 yılında onarılan cami, 1941 yılında oldukça harap durumda iken 1966 yılında tekrar restorasyon geçirdi.

Kagir bir yapı olan, duvarlarına kesme taş görünümü verilen cami, kare planlı olmakla birlikte ahşap çatısı ve mermer minberi ve mermer kaplama mihrabıyla dikkati çekiyor.

Tek şerefeli minaresinin kaidesi kesme taş, üstü ise tuğla olan yapı, Mirahur Camii olarak da biliniyor. Caminin avlusunda ayrıca Başkadın Çeşmesi, İbrahim Paşa Su Terazisi ve sadaka taşı yer alıyor.

AA Ahmet Esad Şani
13.02.2025


Benzer Haberler & Reklamlar