Sık karşılaşılan insansı tür isimleri Türkçe'de ne anlama geliyor?

Sık karşılaşılan insansı tür isimleri Türkçe'de ne anlama geliyor?

Paleontoloji, antropoloji ve arkeoloji meraklılarının okuduğu haberlerde çok sık karşılaştığı insansı türlere ait isimlerin Türkçe karşılıkları:

İnsansı türlerin başında bulunan Homo kelimesi Latincede adam anlamına gelir. Adam kelimesi bilimsel alanda İnsan anlamında kullanılır.

Peki Homo kelimesinin ardındaki kelimeler ne anlama geliyor?

Homo Erectus: Erekte olan, dikilen, ayakta duran insan. İki ayak üzerinde dik yürüyen ilk insansı tür olduğu tahmin ediliği için türe bu ad verilmiştir?

Homo Rudolfensis: Rudolf İnsanı. Türe ait olduğu iddia edilen fosil parçaları Kenya'daki Rudolf Nehri civarında bulunduğundan bu isimle adlandırılmıştır.  Yaşadığı tartışmalı bir türdür ve paleontolojik sahtekarlık olduğu savunulmaktadır.

Homo Ergaster:‘Çalışan İnsan anlamına gelir. Alet üretip kullandığı tahmin edilen ilk insansı tür olduğu tahmin edildiğinden bu şekilde adlandırılmıştır.

Homo Heidelbergensis:  Heidelberg İnsanı demektir. Fosil parçaları Almanya'nın Heidelberg kentinde bulunduğu için bu şekilde adlandırılmıştır.

Homo Neanderthalensis: Neanderthal İnsanı. İlk fosilleri Almanya'nın Neanderthal Vadisinde bulunduğu için bu isismle adlandırılmıştır.

Homo Denisovan / Denisova homininsDenisova İnsansısı.  Türe ait ilk fosil Rusya'daki Denisova mağarasında bulunduğundan bu isismle adlandırılmıştır.

Homo Sapiens: Akıllı insan. Zeki insan anlamına gelir.


Benzer Haberler & Reklamlar