Sebastapolis antik kentinden bir yılda 42 kamyon hafriyat çıkartıldı

Sebastapolis antik kentinden bir yılda 42 kamyon hafriyat çıkartıldı

Uzun yıllardır bir yanda kamulaştırma faaliyetlerinin bir yanda arkeoloji kazılarının sürdüğü Sebastapolis Antik Kenti'nde arkeologların bir büyük sorunu da arazideki sel dolgusu. Antik kent Çekerek Irmağı'nın taşkın bölgesinde kalması kazı alanının korunmasına büyük katkı sağlaması açısından yaralı bir dert ama günümüzde işçilik maliyetini artırıyor.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nde Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan arkeolojik çalışmalar sürüyor.

 Sebastapolis Antik Kenti kazı danışmanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür, "Bu yıl 19 Ağustos'ta başlayan  kazı çalışmalarını 20 işçi ile sürdürüyoruz. Geçen sene de çalıştığımız kilise alanında kazı çalışması yapacağız. Kilisenin geçen sene doğu kanadını açmıştık. Bu sene de güney ve kuzey kanadını açmaya çalışıyoruz.

Antik kent Çekerek Irmağı'nın taşkın alanında kaldığı için yapının üzerinin zamanla toprakla dolduğunu anlatan Temür, şunları kaydetti: "O yüzden bayağı altta. Bulunduğumuz kilisede 10 modern yapıdan bahsediliyor. Halen kalıntıları çıkıyor. Tabii uzun yıllar sürecek bir çalışma. 'Karadeniz'in Efes'i' diyoruz. Çünkü bu bölge gibi Karadeniz'de korunmuş bir kent yok. Buranın taşkın bölgesinde kalması, korunmasında büyük katkı sağlamış ama işçilik maliyetini artırıyor. Çünkü çok hafriyat var. Geçen sene buradan 42 kamyon toprak çıkardık."

"Sebastapolis, kelime anlamında 'ulu ve yüce şehir, imar faaliyetlerinin bulunduğu şehir' demek." ifadelerini kullananan Temür, antik kentin sorunlarından birinin kamulaştırma olduğuna dikkati çekerek, "Etrafımız evlerle dolu. Bunların çoğu sit alanında kalıyor. Peyderpey kamulaştırılıyor." dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar