Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve Mimarlar Odası kurucusu.

Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu

1919 yılında Kayseri’de dünyaya gelen ve bugün 99 yaşında olan Prof. Ruhi Kafescioğlu; ilkokulu Kayseri’de, orta öğrenimini ise Sivas Lisesi’nde tamamlamıştır.

Yüksek öğrenim için İstanbul’a gelen Ruhi Kafescioğlu, 1937’de İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi’ne kaydoldu ve 1943 yılında yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. 

Dört sene serbest çalıştıktan sonra 1947’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı.

1954’te doçent oldu, sonbaharında Almanya’ya giderek mimarlıkta yapı malzemesi alanında çalışmalar yaptı. 1957 yılında yurda döndü ve yeni bir programla Yapı Malzemesi dersini üstlendi.  1965’te aynı kürsüye profesör olarak atanmış ve 1986 yılı Ocak ayında da emekli olmuştur.

Fakülteye asistan olarak adım attığı günden itibaren geleneksel kırsal yapıları araştırma çalışmalarına başlayan Kafesçioğlu, toprak yapıların iyileştirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar sonunda ALKER adını verdiği alçı ve kirenç katkılı toprak yapı malzemesinin üretilmesini 1980 yılında TÜBİTAK projesi olarak gerçekleştirmiştir. O günden beri ALKER üretimi ve toprağa dayalı yapıların geliştirilmesi yönündeki çalışmalar yapan Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu 12 Aralık 2020'de vefat etti.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar