Ordu’nun Altınordu ilçesindeki 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde sürdürülen arkeolojik kazılar, Doğu Karadeniz’in antik dönem kültürüne ışık tutuyor. Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteklediği çalışmalarda Kibele heykeli, çocuk Dionysos ve Pan figürleri ile hayvan biçimli kompozit kaplar bulundu. Kazı başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, yeni buluntuların Dionysos kültünün Anadolu’daki izlerini anlamaya katkı sağlayacağını belirtti.
Kurul Kalesi’nde kazılar devam ediyor
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi’nde bulunan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde, 2010 yılında başlatılan arkeolojik kazılar devam ediyor. Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olarak öne çıkan kalede, yeni eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yürütülüyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında sürdürülen kazılarda bugüne kadar önemli buluntulara ulaşıldı. Yaklaşık 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele heykelinin yanı sıra çocuk Dionysos, onu yetiştiren Pan figürü ve Dionysos kültüyle Pan’la ilişkilendirilen hayvan biçimli kompozit kaplar, alanın arkeolojik önemini ortaya koydu.
Kazı alanını ziyaret eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Prof. Dr. Şenyurt’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Güler, Kurul Kalesi’nin tarihî ve arkeolojik açıdan önemli bir hazine olduğunu belirterek kazıların geçmişe ışık tutacak keşifler ortaya çıkardığını ifade etti.
Dionysos kültüne ilişkin buluntular dikkat çekiyor
Kazı çalışmalarının yaklaşık yüzde 40’ının tamamlandığını aktaran Güler, Kurul Kalesi’nin yalnızca bir savunma yapısı değil, aynı zamanda bir yerleşim alanı olduğuna işaret etti. Bulunan eserlerin bölgenin tarihinin aydınlatılmasına ve kültürel değerinin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Kazı başkanı Prof. Dr. Şenyurt da başta Kibele olmak üzere çok önemli buluntulara ulaştıklarını belirtti. Bu yıl ortaya çıkarılan eserlerin Dionysos kültüyle birlikte Anadolu’nun tanrı ve tanrıça figürlerinin bilim dünyasına tanıtılmasına katkı sunacağını kaydetti.
Şenyurt, bitki örtüsü altında saklı kalan Doğu Karadeniz’in kültürel mirasının araştırılması açısından Kurul Kalesi’nin örnek oluşturduğunu vurguladı. Kazıların, bölgedeki henüz yeterince araştırılmamış arkeolojik alanlara yönelik yeni çalışmalar için de öncü olabileceğini ifade etti.


Klaros kehanet merkezinde kazı çalışmaları devam ediyor
Sivas’ta 3400 yıllık Hitit kraliyet arşivi bulundu
Yemen'deki Sebe Krallığı Anıtları UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’nde
Antik Roma'nın modası ve gücü Kopenhag’da sergileniyor: Türkiye’den 18 eser var