Nil Deltası’nın bilinen en eski köyü keşfedildi

Nil Deltası’nın bilinen en eski köyü keşfedildi

Mısır’ın Dekahliye ilindeki Tel al-Samara arkeloji kazılarında Nil Deltası’nın en eski Neolitik köyü ortaya çıkarıldı.

Mısır'ın Dekahliye (Dakahlia) vilayeti sınırlarındaki Tel al-Samara bölgesinde gerçekleştiriken arkeolojik kazılarda,  Nil'in Delta bölgesinde şimdiye kadar bilinen en eski köylerden biri keşfedildi.

Arkeolog Frederic Gio liderliğinde Mısırlı ve Fransız arkeologların katıldığı arkeolojik çalışmada keşfedilen köyün Neolitik döneme ait olduğu belirtildi.

Egypt Independent sitesinin haberine göre; Kazı Başkanı Frederic Gio, alanda bol miktarda hayvan kemiği ve bitki artıkları içeren birçok depolama silosu keşfettiklerini söyledi. 

Mısır Eski Eserler Dairesi Üyesi Ayman Ashmawy, "bu alanda daha önce bu kdar eski binaların olduğu bilinmiyordu. Bu açıdan keşif son derece önemli. Öte yandan tepenin alt kısımlarındaki kazılarda antik dönem binaların kalıntılarına da rastlandı.  Firavunların zamanından bile önceye ait eserler keşfedildi.  MÖ 5.000'den beri nemli delta topraklarında istikrarlı yaşam süren topluluklar bulunduğunu teyit eden çömlek ve taş aletler bulundu.  2015'ten beri Tel al-Samara'da ortaya çıkan keşifler, Mısır'daki İlk Hanedanlıktan binlerce yıl önce Delta'da yaşayan tarih öncesi toplulukları bulunduğunu gösteriyor" dedi. 

Mısır Eski Eserler Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgedeki arkeolojik kazıların ilerleyen aşamalarında elde edilecek bulgularla ve keşfedilen organik materyallerin analizi ile deltada yerleşmiş ilk toplulukların tarihi ve Mısır'daki tarımın kökeni hakkında daha aydınlatıcı bilgilere ulaşılabileceği belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar