Metropolis Antik Kenti Grifonlu Soylu Koltuğuna kavuşuyor

Metropolis Antik Kenti Grifonlu Soylu Koltuğuna kavuşuyor

Aslı İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Grifonlu Koltuğun replikası, mermerden pantograf tekniği kullanılarak yeniden yontuluyor. Koltuk tamamlanınca Metropolis Tiyatrosundaki yerini alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ve katkıları yanında, Sabancı Vakfı’nın destek verdiği Metropolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, 27 yıldır tarihin bilinmeyenlerini ortaya çıkarmaya devam ediyor.

MESEDER (Metropolis Sevenler Derneği) ve Torbalı Belediyesi'nin desteği ile yurt içi ve yurt dışındaki farklı üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı uluslararası arkeoloji projesinin alan çalışmaları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında yürütülüyor. Geçtiğimiz yıl başlayan ‘Metropolis Antik Kenti Çevresi Yüzey Araştırmaları’ 2017 yılında da sürdürüldü. Çalışmalar kapsamında çevredeki erken yerleşmeler tespit edilerek Metropolis'in modern ve planlı bir şehir olarak kurulmasındaki etkiler inceleniyor. Araştırmalar sırasında tespit edilen kaleler, mezar anıtları, höyükler ve diğer kültür varlıkları ile Metropolis'in kuruluşunda rol oynayan tüm kültürel unsurların ortaya çıkarılması hedefleniyor.

GRİFONLU SOYLU KOLTUĞU YENİDEN YONTULUYOR

Metropolis'in ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını sağlayan, ‘Grifonlu Soylu Koltuğu’ mermerden pantograf tekniği kullanılarak yeniden yontuluyor. Aslı İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ‘Grifonlu Koltuğun’ replikası, projenin tamamlanması ile birlikte Metropolis Tiyatrosundaki yerinde sergilenecek. Bugüne kadar çıkarılan buluntu ve eserlerle Türkiye ve dünya arkeolojisine katkı sağlamanın gururunu yaşadığını söyleyen Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek bu yıl çalışmaları daha da büyüterek, arkeolojik kazılar dışında sosyal sorumluluk projeleri de geliştirmek istediklerini belirterek, “Öncelikle, Metropolis'e en yakın konumda bulunan Yeniköy ve Özbey köylerinde farkındalık oluşturacak projelerle bölgede yaşayan özellikle kadın ve çocukları Metropolis konusunda bilgilendirip, geleceğe yönelik üretim fikirlerine katkı sağlamayı istiyoruz” dedi.

ANTİK ROMA HAMAMI’NDAKİ ÇALIŞMALAR BU YIL BİTECEK

Kazı çalışmaları 10 yıldır devam eden Roma Hamamı-Palaestra Kompleksi'ndeki çalışmalar bu yıl tamamlanacak. Metropolis Antik Kenti'nin en önemli yapılarının başında gelen kompleksin yeni sezonda ziyarete açılması hedefleniyor. Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapının mozaiklerinde temizlik çalışmalarının da başlaması hedefleniyor.

Sözcü Gazetesi


Benzer Haberler & Reklamlar