Meryem Ana Evi nerededir?

Meryem Ana Evi İzmir'in Selçuk ilçesine 9 km. uzaklıkta, Bülbül Dağı’nın üzerinde bulunmaktadır.

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan, Selçuk' a 9 km uzaklıktaki Bülbül Dağı'nda bulunan bir Katolik ve Müslüman mabet yeridir.

İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra, St. John’ın Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği rivayet edilmektedir.  Hristiyanlarca Meryem Ana'nın 101 yaşına kadar yaşadığı yer olarak kabul ediliyor.

Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır.

1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emerich’in rüyası üzerine, Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu olay Hıristiyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve Katolik Hristiyanlar için hac merkezi olmuştur. 

Katolik hacılar İsa' nın annesi Meryem' in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiği ve cennete alınışına kadar bu evde yaşadığına inanarak ziyaret etmektedirler.

Meryem' in mezarının da Bülbüldağında olduğu düşünülür.

Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır.

Burada İsa' nın annesi Meryem' in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır. 

Haç planlı ve kıbbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiştir. Müslümanlarca da kutsal sayılan evde, Papa VI. Paul’un 1967’deki ziyaretinden sonra, her yıl ağustos ayının 15. gününde ayinler düzenlenmekte ve bu ayinler büyük ilgi görmektedir.

Kaynak: http://selcuk.gov.tr/meryemana

Kaynak: http://www.selcuk.bel.tr/icerik/32/61/meryemana-evi.aspx

 

 

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar