Melik Ahmet Gazi Türbesi restore edildi

Tokat'ın Niksar ilçesindeki Danişment Melik Ahmet Gazi Türbesi'nin restorasyonu tamamlandı.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niksar'ın Anadolu beyliklerinden Danişmentliler Beyliği'nin merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

İlçenin kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Özcan, Danişmentliler Beyliği'nin kurucusu Melik Ahmet Gazi'nin türbesinin de ilçede bulunduğuna işaret etti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün türbenin restorasyonunu yaklaşık 1,5 yıllık çalışma sonucu kısa süre önce tamamladığını anlatan Özcan, şöyle devam etti:

"Türbenin restorasyonu, eski fotoğraflarına bakılarak yapıldı. Türbenin içinde bulunduğu Melik Ahmet Gazi Mezarlığı'nda çok sayıda tarihi mezar taşı da vardı. Bunlar Niksar'ımız için zengin eserlerdir. Bunların da korunması sağlandı. Türbenin restorasyonundan dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum."

Özcan, ilçede Ulu Cami ile Melik Ahmet Gazi'nin türbesinin bulunmasının Niksar'ın Danişmentliler Beyliği'nin merkezi olduğunu tescilleyen özellikler arasında yer aldığına dikkati çekerek şunları söyledi:

"Danişment Melik Ahmet Gazi'nin türbesine özellikle Karadeniz Bölgesi'nden ziyaretçi gelmektedir. Türbe, restorasyon boyunca ziyarete kapalıydı. Restorasyondan önce yılda yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği türbeyi görmeye artık daha çok kişinin geleceğini düşünüyoruz."
 

Ekber Türkoğlu - AA


Benzer Haberler & Reklamlar