Mardin Kalesi'ndeki arkeolojik buluntular yerinde sergilenecek

Mardin Kalesi'ndeki arkeolojik buluntular yerinde sergilenecek

Mardin kalesi Arkeoloji Kazıları Başkanı Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, alanda Osmanlı, İlhanlı ve Hamdaniler dönemine kadar giden bir tabaka tespit edildiğini, Roma dönemine dek giden bir tabaka olup olmadığının araştırıldığını söyledi.

Mardin Kalesindeki arkeoloji kazılarında bulunan sikke, zırh parçaları, gülle, ok uçları, kap, seramik ve pipo gibi bini aşkın taşınabilir kültür varlığınının Mardin kalesinde sergilenmesi planlanıyor.  Yaklaşık 33 yıldır ziyarete kapalı kalede 1860'tan önceki döneme ait yapıların yanı sıra aralarında sikke, zırh parçaları, gülle, ok uçları, kap, seramik ve pipo gibi bini aşkın taşınabilir kültür varlığı çıkarıldı. Bunların müze bünyesindeki Restorasyon Konservasyon ve Analiz Laboratuvarı'nda incelemesi yapılıyor.

Arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının 6 yıldır sürdüğü Mardin Kalesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren, Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, "Buradaki çalışma ortalama 5 yıl sürecek. Bu sürede geçmişin kültürel mirasını açığa çıkarıp, en azından sergilenebilecek hale getireceğiz." dedi.

Tarihi eserler kalede sergilenecek

Kazılarda bulunan sikke, seramik, ok uçları ve benzeri varlıklar sayesinde tarihlendirme yaptıklarına işaret eden Erdoğan, "10. yüzyıl sonrasında kale kullanımı görüyoruz. Osmanlı, İlhanlı ve Hamdaniler dönemine kadar giden bir tabakayı tespit ettik. Roma dönemine kadar giden bir tabaka olup olmadığı kazılarda açığa çıkacak. Çıkarılan eserleri müzeden ziyade buranın içerisindeki mekanlarda sergilemeyi planlıyoruz. Bu sayede kaleyi gezenler, orada kullanılan malzemeleri yerinde görmüş olacak." dedi.

Erdoğan, "Mardin mimarisinin 19. yüzyıl ve sonrasını biliyoruz. Mardin Kalesi'ndeki konut kullanımları, şekilleri, Mardin'in 800-900 yıllık mimari geçmişinin belleğini üzerinde taşıyor. Çalışmalar bitince o görünür olacak. Bu açıdan da Mardin'in geçmişine ışık tutacak." diye konuştu.

Kente hakim tepeye kurulan ve muhteşem taş yapıları taçlandıran kalenin 975 yılında Hamdaniler tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.

Denizden bin 200 metre yükseklikte kurulan kalenin uzunluğu 1 kilometreye ulaşıyor. Çeşitli zamanlarda Mardin'e uğrayan gezginlerin verdikleri bilgilerden, yapıda ambar, sarnıç, hamam ve cami gibi çok sayıda bölüm olduğu tahmin ediliyor.

Bugün sadece temelleri görülebilen kale, çok korunaklı olduğu için "Kartal Yuvası" olarak da adlandırılıyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar