Mamut ile Mastodon arasındaki fark nedir?

Mamut ile Mastodon arasındaki fark nedir?

Mastodon, Mamut ve Mammut birbirinden farklı canlılardır ama birbirleri ile karıştırıldıklarına

Mastodon, file benzeyen, nesli tükenmiş tarih öncesi yaşamış Mammutidae familyasından bir hayvan türü. Mastodonlar ilk olarak 40 milyon yıl önce Kuzey Afrika´da yaşadılar. Zamanla Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'nın diğer bölgelerine yayıldılar. Mastodonlar, filler ve mamutlardan tipik olarak daha kısaydılar. Çenelerinde ön dişleri vardı. Mamut, Hortumlu memeliler (Probiscidea) takımının, filgiller (Elephantidae) familyasından, derisi sık kıllarla örtülü uzun dişleri yukarı doğru kıvrık olan soyu tükenmiş bir tür. Son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'da birçok farklı türleri ile yayılım göstermiştir. 4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan cinsin son üyeleri MÖ 1700 yılında yaşamıştır. Bilimsel adı Mammuthus, Mammut cinsi ile karıştırılmaması gerekir.

Mamutlar ile Mastodonlar aynı canlılar mıdır?
Hayır.

Arkadan öne doğru sırasıyla Kolombiya Mamutu, Afrika Fili ve Amerikan Mastodonu türlerinin 1.82 metrelik bir insan ile boy kıyası gösterilmektedir.

Mamutlar ile Mastodonların çok sık karıştırılması oldukça anlaşılırdır. Bu canlıları keşfeden araştırmacıların verdikleri isimlerin pek iyi seçilmemiş olmasından kaynaklanan bir kafa karışıklığıdır.

Mastodonlar (Mammut cinsi), günümüzden 5.3 milyon ila 10.000 yıl önce arasında yaşamış, günümüzdeki tüm fillerin (ve onların yakın kuzenleri olan "mamut"ların) ortak atalarına ait genler taşıyan bir canlı grubudur.

Bu canlıları bir arada toplayan cinse ise Mammut denmektedir ki kafa karışıklığının temel nedeni budur.

Ancak Mastodonlar, Mammutidae isimli bir aileye aittirler ve filler ile mamutlardan oldukça farklılaşmışlardır.

Öte yandan Buzul Çağı'nın meşhur "fil kuzenleri" olan mamutlar, Mammuthus cinsi olarak bilinirler. Bu iki cinsin isimlerinin birbirine çok yakın olması, kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Mamutlar günümüzden 5 milyon yıl öncesiyle 4500 yıl öncesi arasında yaşamışlardır (Arktik Denizi'nde bulunan Wrangel Adası'nda hapsolmuş halde kalan mamutlar, MÖ 1650 yılına kadar hayatta kalmışlardır). Mamutlar, Asya fillerinin yaşamış en yakın akrabalarıdır ve bu iki türün, Afrika filleriyle olan ortak atalarından ayrıldıktan sonra birbirlerinden farklılaştığı bilinmektedir.

Çağrı Mert Bakırcı - Evrimagaci.org


Benzer Haberler & Reklamlar