Mahmut Aydın: Doç. Dr. Mahmut Aydın

Mahmut Aydın: Doç. Dr. Mahmut Aydın kimdir?

Doç. Dr. Mahmut Aydın mahmut.aydin 3923

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi 

 

Genel Bilgiler

İletişim Bilgileri

Telefon: +90 488 217 3923
Şahsi Telefon:
e-Posta: 
mahmut.aydin@batman.edu.tr
e-Posta:
Kişisel Web: 
https://fef.batman.edu.tr/Personel/MAHMUT-AYDIN/2626/283
Kurumsal Web: https://fef.batman.edu.tr/Sayfalar/Akademik-Birimler/Fakulteler/Fen-Edebiyat-Fakultesi/Bolumler/Arkeoloji-Bolumu/Genel-Bilgiler/2624
Bölüm Web:
Adres: Kuyubaşı TOKİ Mevkii  Batı Raman 72100 Batman, Türkiye
Akademik Liste: https://fef.batman.edu.tr/Sayfalar/Akademik-Birimler/Fakulteler/Fen-Edebiyat-Fakultesi/Bolumler/Arkeoloji-Bolumu/Personel/2626

Öğrenim Bilgileri

Doktora:2013
ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri

Tez adı: A.B. Dalında " Arkeometrik Yöntemlerle Roma İmparatorluk Dönemi Gümüş Sikkelerinde Otantiklik Saptanması" 

Yüksek Lisans: 2004
ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerleşim Arkeolojisi A.B. Dalı
Tez Adı:

 

Lisans: 2000
Dicle Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü -  1996-2000

Yabancı Dil
İngilizce
Arapça

 

Özgeçmiş
Batman ili Sason İlçesinde doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Sason'da yaptı. 1996 yılında yerleştiği Dicle Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünden 2000 yılında mezun oldu. 2001-2002 yılında ODTÜ Temel Yabancı Dil (İngilizce) Okulundan başarıyla mezun oldu. 2002-2004 yılları arasında ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerleşim Arkeolojisi A.B. Dalından Yüksek Lisans derecesi aldı.

Güvercin kayası/Aksaray, Burgaz/Datça, Kazılarına ekip üyesi olarak katılırken, Maltepe Kurtarma Kazısı 2009 ve Roma Tiyatrosu /Ankara Kurtarma Kazılarını (2009-2012) Anadolu Medeniyetleri Müzesi adına bizzat yürütmüş ve arkeolojik-arkeometrik sonuçlarını yayınlamıştır.

2005-2007 yılları arasında AB hibe programlarından yararlanmak üzere proje hazırlama eğitimleri (Ankara Üniversitesi ve Venedik/İtalya'da) alarak hazırladığı onlarca proje AB fonlarından hibe kazanarak hayat buldu. Bunlardan biri Uluslararası ve AB kültürel miras mevzuatının Türkçeye çevrilmesi ve yayınlanması bir diğeri ise Juliopolis Antik Kentinin çevre düzenleme ve turizme kazandırılması Projesidir.

2007-2013 yılları arasında ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri A.B. Dalında " Arkeometrik Yöntemlerle Roma İmparatorluk Dönemi Gümüş Sikkelerinde Otantiklik Saptanması" konusunda doktora yaptı.

2007-2013 yılları arasında KPSS Türkiye ikinciliğiyle atandığı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kırşehir Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Arkeolog/Arkeometrist olarak çalıştı. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde çalışırken Ankara/Maltepe Kurtarma Kazısı 2009 ve Ankara Roma Tiyatrosu Kurtarma Kazısı 2009-2012 kazı sezonunda kazı sorumluluğunu yürüttü. Kazı sonuçlarını arkeolojik ve arkeometrik açıdan çalışarak yayınladı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Roma Sikkeleri Bölümünde görev yapmıştır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde görev yaparken Karun Hazinelerinin önemli bir parçası olan ve Uşak Müze Müdürü tarafından sahtesiyle değiştirilen ve 2012 yılında Alman'ya Hagen'de ele geçen Kanatlı Deniz Atı'nın Türkiye'den çalınan eser olup olmadığı konusunda yaptığı tahribatsız arkeometrik analizlerle (EDXRF) eserin Türkiye'den çalınan eser olduğunu ispatlayarak eserin Türkiye'ye hukuk veya başka hiçbir masraf yapılmadan iade edilmesini sağlamıştır. Bu çalışması TÜBİTAK (TUBAAR 2017 ocak sayısı) tarafından yayınlanmıştır.

2013 yılı Ağustos ayından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndaki görevini bırakarak Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümüne Yrd.Doç.Dr. olarak görev yapmaya başlamıştır. 2014-2016 yılları arasında Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

2015 yılında Arkeometri Ana Bilim Dalını kurmuş, ABD başkanlığına atanmış ve bölüme öğrenci alarak bölümü aktif hale getirmiştir. Bu görevi hala yürütmektedir. 2016 yılında Arkeometri Laboratuvarı kurarak laboratuvarı aktif hale getirmiştir.

Evli ve İkiz çocuk (bir kız bir erkek) babasıdır. 
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar